Kósa: Az uniónak át kell gondolnia a menekültpolitikáját

Kósa Lajos
Kósa Lajos
Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az Európai Unió átgondolja bevándorláspolitikáját és a kötelező kvótarendszerrel kapcsolatos álláspontját.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos az után nyilatkozott az M1 aktuális csatorna szombat délutáni műsorában, hogy délelőtt az Országházban egyeztettek a miniszterelnökkel a parlamenti frakciók vezetői. A találkozót Orbán Viktor hívta össze, hogy a vasárnapi rendkívüli török–EU-csúcs előtt tájékoztassa a parlamenti képviselőcsoportok vezetőit, és kikérje a véleményüket.

Kósa Lajos Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos a hírműsorban azt mondta, az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás-tervezet magában hordozza, hogy még több illegális bevándorló jöhet Európába.

Az MSZP nem volt ott

A parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszélésen – amelyen az MSZP a kongresszusára hivatkozva nem vett részt – egyetértettek abban, hogy a további betelepítéseket nem lehet elfogadni – hangsúlyozta.

A csúcstalálkozóval kapcsolatban elmondta, hogy az unió "belemanőverezte" magát egy olyan helyzetbe, amelyben némileg kiszolgáltatott lett a török kéréseknek. Szerinte az uniónak először egységes álláspontot kellett volna kialakítania, és csak utána tárgyalni Ankarával.

A görög–török határt is meg kell védeni

A Fidesz frakcióvezetője beszélt arról is, hogy az álláspontjuk változatlan: az uniónak meg kell védenie külső határait, ha ezt nem lehet a görög–török határon, akkor Bulgáriánál és Macedóniánál.
Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a találkozó után az MTI-nek elmondta, az egyeztetésen a frakcióvezetők egyetértettek abban, hogy olyan megállapodásra van szükség Brüsszelben, amely a bevándorlás ügyében szem előtt tartja az Országgyűlés korábbi döntéseit, valamint az európai és a magyar érdekeket.