Fidesz: Magánvélemény Izraelt terrorizmussal gyanúsítani

Huszár Gábor
Szentgotthárd, 2015. május 6. Huszár Gábor polgármester megnyitja az ausztriai Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető elleni küzdelem állomásait bemutató fotókiállítást Szentgotthárdon 2015. május 6-án. A rendezvényen részt vett Áder János köztársasági elnök. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A zsidó állam állhat a párizsi merénylet mögött – fejtegette egy testületi ülésen Huszár Gábor, Szentgotthárd fideszes polgármestere. A kijelentés a Fidesz szerint egyszerű magánvélemény, a kormány pedig Huszár helyett inkább az EU felelőtlen bevándorláspolitikájával foglalkozna.
Vágólapra másolva!

"...Annyit tőlem mindenki fogadjon el, hogy az, ami Párizsban történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy bizonyos üzleti körök, és én itt

- mondta a szentgotthárdi polgármester egy november 16-i testületi ülésen, utalva a három nappal korábban történt, 130 ember életét követelő párizsi terrortámadásokra.

Bejárta a sajtót

A hanganyagot csak két héttel később hozta nyilvánosságra a Nyugat.hu, és azóta bejárta az országos sajtót.

Az izraeli nagykövetség a leghatározottabban elítélte Huszár Gábor szavait.

Sokkolta Európát a párizsi merényletsorozat, Huszár Gábor Izraelt sejtette a támadások mögött Forrás: AFP/Bertrand Guay

Mint írták, a polgármester összekeveri az elkövetőket az áldozatokkal, vagyis a számtalan terrortámadásnak kitett zsidó állammal.

Majd később megmondja

Megkérdeztük a fideszes polgármestert, most is fenntartja-e korábbi álláspontját. Huszár nem akart válaszolni, titkárnőjével üzente, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tart a témában. Később mégis nyilatkozott. Akkor már azt mondta, szerencsétlenül fogalmazott, és elnézést kér mindenkitől.

Az ő dolga

Nem sokkal volt közlékenyebb a Fidesz sem, nyilatkozatukban viszont nyoma sincs neheztelésnek:

- írta a párt sajtóosztálya, bár hozzátették, hogy a párt a terrorizmus minden formáját elutasítja.

Az a felelőtlen EU

A Kormányzati Tájékoztató Központ pedig valami egészen másra válaszolt, amikor Huszár kijelentéséről, Izrael gyanúsításáról érdeklődtünk.

Huszár Gábor, 2015. május 6-án. Itt még egy kiállítás képeit mutatja be Forrás: MTI/Varga György

"A magyar kormány álláspontja az, hogy az ellenőrizetlen bevándorlásért nem más országok, hanem az Európai Unió felelőtlen bevándorláspolitikája és az embercsempészek viselik a felelősséget" - írta a KTK.

Jól jön az együttműködés

Az LMP Vas megyei szervezete lemondásra szólította fel a szentgotthárdi polgármestert kijelentései miatt. Már csak azért is, mert Huszár Gábor a testületi ülés előtt bizottsági tárgyaláson arról győzködte a képviselőket, hogy szavazzák meg: szükség esetén menekülttábor épülhessen a településen.

Huszár azzal érvelt, hogy a kormánytól nagy támogatásra számíthat a város, ha együttműködőek lesznek.