Éles riasztást kaptak a kecskeméti Gripenek

Gripen, 2015.06.26.
Kecskeméten mutatják be a Magyar Honvédség légi utántöltő képességét, a Gripen vadászrepülőgépek légi utántöltésének begyakorlását, és a felkészülést a Baltic Air Policing nemzetközi szerepvállalásra.
Vágólapra másolva!
Egy katari utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit csütörtökön - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A Dohából Manchesterbe tartó, katari felségjelzésű B-777 típusú utasszállító repülőgép csütörtökön belépett a magyar légtérbe, de a polgári légi irányítással nem vette fel a kapcsolatot.

Korábbi felvétel Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ilyenkor szokásos eljárásrendnek megfelelően azonnal riasztották a Magyar Honvédség kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisáról a Gripeneket. A készültségi szolgálat géppárjának sikerült "elfognia" a szabálysértő utasszállító repülőgépet. Beazonosították és a katari repülőgépet kikísérték az ország légteréből - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Török és orosz gép miatt szálltak fel

A magyar Gripenek legutoljára akkor emelkedtek a levegőbe, amikor egy a magyar légtérbe lépő török utasszállító miatt riasztották a légierőt. A Boeing 737 típusú repülő Törökországból Hollandiába tartott, de a magyar légtérbe lépéskor nem vette fel a kapcsolatot a polgári légi irányítással. A magyar vadászgépek ezért a hangsebességet is átlépve megközelítették és felszólították, hogy azonosítsa magát.

Magyarországon kívül a magyar Gripenek Szlovéniában is szolgálatot teljesítenek. Szlovéniának ugyanis nincsenek vadászgépei, így a NATO légtérvédelmi egyezménye értelmében a szomszédos ország is a magyar légierő felelősségi körébe tartozik. Szintén egy NATO-misszió keretében, idén szeptembertől

a balti országok légvédelmében is részt vesznek a magyar vadászgépek.

Itt szeptemberben egy orosz katonai repülő miatt riasztották őket. Az An-26-os szállítógépet a Balti-tenger felett sértett EU-s légeret. A magyar gépek elfogták és visszafordították az orosz repülőt.