Százezrekért integet a lappföldi Mikulás

Joulupukki a lappföldi finn Mikulás megérkezik Budapestre
Vágólapra másolva!
Óránként százezer forintért integet és dörmög magyarországi turnéján a lappföldi Mikulás, de a szervezők szerint még így is jótékonykodik. A Joulupukkik csengős szánjaikon minden évben körbeportyázzák Európát, a puttonyba pedig milliók kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Síró kisgyerekek, felháborodott szülők: botrányba fulladt a lappföldi Mikulás pécsi fellépése, a hószakállú háromnegyed órás késéssel futott be a város főterére, ahol már több ezer ember várta türelmetlenül.

Távolról barátkozott

Az eredeti terv szerint Joulupukki a téren épített faházban fogadta volna a gyerekes családokat, de az egymást taszigáló, dühödt tömeg miatt

a szervezők nem merték kint hagyni a Mikulást,

akit tíz perc múlva rendőrök gyűrűjében vezettek el, és inkább a városháza erkélyéről integetett a közönségnek. A nézők alig láttak valamit belőle, ráadásul a kivetítőkön sem őt mutatták.

Tele a hócipő

Ezzel majdnem megismétlődött a tavalyi Mikulás-káosz, Győrben szintén egymást taposták a Joulupukkira kíváncsi látogatók. A pécsi szervezők a Télapó-teamet, a Joulupukki magyar útjait szervező Finnagora Intézet a pécsieket hibáztatja a történtekért.

Eközben az sem biztos, hogy a botrányos produkció után Joulupukki megkapja-e a fellépésért járó 350 eurós gázsit.

Sokba kerülhet ez az integetés Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mi kerül a zsákba?

A Magyarországon 13 éve turnézó Joulupukki ugyanis többnyire nem ingyen látogatja a gyerekeket, a mögötte álló lappföldi központ csak indokolt esetben vállal tisztán nonprofit programot.

A karitatív programokon ingyen is részt vesz a lappföldi vendég, de többnyire jogdíjért szerepel Forrás: MTI/Földi Imre

A lappföldi Mikulás jogdíja – ezt így kell mondani Bogdán Lilla, a Finnagora ügyvezetője szerint – fellépésenként több száz euró, megegyezés szerint.

Pörögnek a százezrek

Bogdán Lilla nem akart konkrét árakat közölni, szerinte a jogdíjas produkció szintén jótékony célú, hiszen pénzbe kerül a Mikulás utaztatása, elszállásolása, ezen senki sem keres milliókat.

Manók a lappföldi Mikulás-faluban. Segítők is követik Magyarországra Joulupukkit Forrás: Facebook

Mi azért utánajártunk, mennyiért kedveskedik Joulupukki egy-egy település művelődési házában.

Komlón - Pécshez hasonlóan - 350 eurót, Zalaszentgróton 300 eurót, Zalaszentbalázson 385 eurót fizetnek a fehér szakállú vendégszínésznek és segítőinek, akik átlagban másfél-két órát töltenek a helyi gyereksereg körében – vagyis

a Mikulásék óránként közel százezer forintot kaphatnak.

Nagy a titkolózás

A gödöllői Karácsonyházban is pénzbe került a fellépés, a helyi vezetőség azonban nem árulta el a pontos összeget.

Itt is láthatjuk a Télapót, hogy mennyiért, az üzleti titok Forrás: Facebook/Vörösmarty téri adventi gyertyagyújtáson éneklünk

A lappföldi Mikulás a Vörösmarty téren rendezett karácsonyi vásárra is ellátogat, a Budapesti Fesztiválközpont 1400 eurót fizet fellépéséért.

A testvérvárosok jól járnak

Úgy tudjuk, az idei tizenegy magyarországi helyszín közül hatról biztosan nem távozik üres kézzel a lappföldi Télapó. Ajkára és Veszprémbe ingyen látogat el, hiszen mindkét település a Mikulás-központnak is otthont adó Rovaniemi testvérvárosa.

Információink szerint tíz évvel ezelőtt még Veszprémben is megkérték a program árát, akkor és ott félmillióba került Joulupukki programja.

„Én is beöltöztem volna!"

Kérdés persze, hogy megéri-e ennyiért Mikulást fogadni, még ha eredeti lappföldit is: a megkérdezettek között volt, aki ezt természetesnek tartotta, sőt nekünk esett, amiért a puttonyban turkálunk. Egy zalaszentgróti nyilatkozó viszont kiakadt, hogy miért kell ezért 90 ezer forintot kiadni, amikor

A feléért is vállalják

Hazai cégtől mindenesetre olcsóbb rendelni: az Origo talált egy fővárosi buliszervizt, ahol vidéki kiszállással, fotós és krampusz bevonásával is kevesebbe kerül a Mikulás-program.

Mikulás üldögél a Santa parkban berendezett irodában. Talán a bevételt összesíti Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

„Ma reggel jártunk egy vidéki nemzetiségi óvodában, 150 gyerek előtt tartottunk látványos előadást, sőt ajándékot is osztottunk. Mindezt kevesebb mint 70 ezer forintért" – mesélte a kft. vezetője.

Az eredeti Mikulások

A lappföldi központ nem csak a magyar közönséggel számol: december elején

Európa-szerte Joulupukkik és manók járják a karácsonyi vásárokat, iskolákat.

Térségünkben Ausztriában, Németországban, Romániában is évről évre megjelenik az „eredeti" lappföldi Mikulás.

Mint a búcsúban

Központjukban, a Mikulás-faluban emellett számos bár és fogadó, ajándék- és képeslap-kézbesítő részleg, huskyfarm és rénszarvas-simogató is üzemel, de a falut üzemeltető cég, a Dianordia így sem mehet túlzottan fényesen. Erre utal, hogy

augusztusban a csőd szélén álltak.

Kutyaszános túrákra is be lehet fizetni a Mikulás-faluban Forrás: Lantos Gábor

Hitelezőik és a finn adóhivatal 62 millió forintnak megfelelő összeget követelt tőlük, a tartozás rendezésére pedig akkor egy hetet adtak.