Nemzetbiztonsági ügy lett a rakétákat vásárló vadászboltból

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén megkérdezik a honvédelmi minisztériumtól, hogy mi lett azokkal a fegyverekkel, amiket egy pilisi vadászbolt vett meg. Rakéták, gépágyúk vannak az eladott, lejárt szavatosságú eszközök között, de egy lokátort is vett a Pilisi Vadászbolt Kft., a minisztérium szerződései szerint.
Vágólapra másolva!

"Fontos kérdés, hogy a honvédség hatástalanított, de újra működőképes állapotba hozható veszélyes fegyvereit kinek adták el, hová kerülhettek. Ha Magyarországon maradtak is, kérdés, hogy azokat megfelelően őrzik-e" - mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. A párt képviselői ezért az értékesítés részleteiről kérdezik majd a testület következő ülésén a Honvédelmi Minisztériumot.

Magyarország nemzetbiztonsági szempontjából az is kiemelten fontos, hogy a Magyar Honvédség fegyverei kerülhettek-e esetleg külföldi országokba,

akár bűnszervezethez, terrorszervezethez

- emelte ki a bizottság elnöke.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivője kedden a honvédelmi tárca szerződéseire hivatkozva azt mondta, hogy egy vadászbolt 2013-ban és 2014-ben összesen 7,5 millió forintért 1357 repülőgépről indítható éles rakétát, 83 darab repülőgépre szerelhető gépágyút, 52 légvédelmi rakétát vásárolt fel.

Egy másik szerződés szerint a cég 501 helikopterről indítható páncéltörő, 57 légvédelmi, 214 levegő-levegő és 1203 darab egyéb rakétát vett, miközben megvásárolt öt darab

mozgócél-felderítő lokátort is.

A vásárlásokról szóló adatok nyilvánosan is elérhetők a kormány honlapján.

A politikus azt mondta, ezek lejárt szavatosságú, de felújítás után működő, éles harci eszközök, amelyek bevethetőek, "mondjuk közép-afrikai diktátoroknak vagy közel keleti terrorszervezeteknek tökéletesen megfelelnek". Tordai Bence egyúttal bejelentette: pártjuk hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz, illetve kérdéseket intéz Simicskó István honvédelmi, Varga Mihály nemzetgazdasági és Pintér Sándor belügyminiszterhez.