Abcug Pallasz Athéné!

felsőoktatás, főiskolák megszüntetése, 
A Szolnoki Főiskola tiszaligeti campusának épülete
Vágólapra másolva!
Már több mint ezren csatlakoztak egy internetes petícióhoz, hogy így tiltakozzanak az összevonás előtt álló kecskeméti és szolnoki főiskola új elnevezése – Pallasz Athéné Egyetem – ellen. A név megdöbbenést keltett a hallgatók és diákok között, mert nem szerepelt a javasolt nevek listáján.
Vágólapra másolva!

Az eredeti törvényjavaslatban még az állt, hogy az összevont két főiskolának Kecskeméti Egyetem legyen a neve. Aztán múlt kedden az Országgyűlés 109 igen és 9 nem szavazattal, 51 tartózkodás mellett elfogadta az oktatási törvények módosítását. Többek között azt is, hogy 2016. július 1-jétől a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával létrejön a Pallasz Athéné Egyetem.

A Szolnoki Főiskola tiszaligeti campusának épülete Forrás: MTI/Bugány János

Mint a Baon.hu megtudta, „a döntés nagy meglepetést, de fogalmazhatunk úgy is, megdöbbenést keltett a Kecskeméti Főiskola oktatóinak és hallgatóinak körében. Pláne annak tükrében, hogy mindkét főiskola szenátusa kapott egy listát, amelyen több verzió volt felsorolva a jövőbeli egyetem nevére vonatkozóan (úgy tudjuk, a javaslatokat egy ötletbörzén gyűjtötték össze). A Kecskeméti Főiskola szenátusában a „Kecskeméti Alkalmazott Tudományok Egyeteme” kapta a legtöbb szavazatot, Pallasz Athéné Egyetem nem is szerepelt a listán.”

Az internet is felbolydult a névválasztás miatt. Vérmérsékletük szerint egyesek felháborodtak az elnevezésen, mások úgy vélekedtek: ez csak valami vicc lehet. A legtöbbször visszatérő érv, hogy miért nem egy jeles magyar tudóst vagy közéleti személyiséget választottak ki névadóként? Volt, aki úgy vélte: külföldön Erasmus-ösztöndíjjal járva fura helyzetbe kerülhetnek a kecskeméti és szolnoki hallgatók, ha anyaintézményükről kérdezik majd őket.

A www.peticiok.com oldalon kedden délig több mint ezren csatlakoztak a Megfelelőbb nevet az egyetemnek! aláírásgyűjtéshez.