Vágólapra másolva!
Egy ciklus feléhez közeledve a kormánypárt népszerűsége általában nagyot zuhan, miközben a legnagyobb ellenzéki párt akár a biztos választók abszolút többségét is maga mögött tudhatja. Most fordított a helyzet: a biztos szavazók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az ellenzék pedig töredezett.
Vágólapra másolva!

A biztos szavazók több mint fele voksolna most a Fideszre - derül ki a Mediánnak a HVG-ben csütörtökön megjelenő kutatásából. Ekkora fölénnyel a ciklus feléhez közeledve még egy kormánypárt sem vezetett.

Ilyen még nem volt

Korábban még nem fordult elő a Medián felméréseiben, hogy a választások után bő másfél évvel a nagyobbik kormánypárt a választani tudó "biztos" szavazók több mint felének támogatását élvezze, ám most a Fidesz ezeknek a szavazatoknak az 51 százalékát kapná.

Korábban inkább az fordult elő, hogy ennyi idővel a választások után valamelyik ellenzéki párt tudta maga mögött a választani tudó "biztos" szavazók abszolút többségét. Az MSZP-nek 1999 végén 52, a Fidesznek 2003-ban 51, és ugyancsak a Fidesznek 2007-ben 64 százalékos volt a támogatottsága.

Fordult a kocka

Most viszont az erős kormányoldallal szemben csak töredezett ellenzéket látni - derült ki a Medián adataiból. A Jobbik a választások óta átvette a második legerősebb párt pozícióját, de az utóbbi fél évben valamelyest gyengült.

A Jobbik támogatottsága a májusi 16-ról 13 százalékra csökkent.

Az MSZP népszerűsége a teljes szavazókorú népességre vetítve időközben 7 százalékra apadt. A párt, amely épp a mostani közvélemény-kutatás idején tartotta kongresszusát, utoljára az Antall-kormány első két évében szerepelt ilyen gyengén a Medián felméréseiben.

34 - 13 - 7 - 6MSZP: "utoljára az Antall-kormány első két évében szerepelt ilyen gyengén a Medián felméréseiben..."

Szerző: törökgáborelemez, 2015. december 9.

Érdekessége a Medián-felmérésnek, hogy a Munkáspárt támogatottságát minden viszonyítási alapon 1 százalékra mérte.