Rétvári szerint a kormány miatt sikeres a válogatott focicsapat

Parlament Rétvári Bence Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Az utánpótlás-nevelés kiemelt támogatása, és a korábban hiányzó feltételek biztosítása kellett ahhoz, hogy a futballválogatott kijusson a következő Európa Bajnokságra. Ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitklára írta egy írásbeli válaszban. A kérdező szerint a válasz semmitmondó.
Vágólapra másolva!

"A kormány törekvése az utánpótlás-nevelés kiemelt támogatásával,és a hiányzó infrastrukturális feltételek biztosításával hosszú távon hozzájárul élsportunk nemzetközi eredményességéhez a labdarúgás esetében is. A 2016. évi Labdarúgó Európa-bajnokságra történő kijutás ennek első,
és nagyon régóta várt állomása." Ezt válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arra kérdésre, amit két jobbikos képviselő tett fel a kormánynak.

Rétvári Bence írásban válaszolt Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Emberi erőforrások Minisztériumának benyújtott kérdés címe ez volt: „Hány elkallódott vagy inkább szándékosan figyelmen kívül hagyot t tehetség lehet Magyarországon, avagy hány Kleinheisler kispadozik?" A kérdéssel arra utaltak a Jobbik kéviselői - Szilágyi György és Magyar Zoltán -, hogy Kleinheisler László, a Norvégia elleni, oslói Európa-bajnoki pótselejtező győztes magyar gólját megszerző futballista a Videoton harmadik ligás tartalékcsapatához került, és még ott sem játszik

egy átigazolási vita miatt.

"A szokásos semmitmondó válasz érkezett a kérdésünkre" - mondta az Origónak Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője, aki a tehetséges focisták elkallódásáról kérdezte a kormányt.

Szerinte tény, hogy sok pénzt öl a futballba a magyar kormány, de kérdés, hogy ezt a pénzt jól használja-e fel a kabinet. "Kleinheisler esete is mutatja, hogy Magyarországon sokszor csak a véletlenen múlik, nem tűnik-e el a süllyesztőben egy-egy tehetséges futballista" - mondta a képviselő.

Szerinte az utánpótlás-nevelés rosszul működik

Azonnali eredményeket várnak már a serdülő korú focistáktól is. Véleménye szerint inkább a tehetségek "felépítésére" volna szükség, azaz hosszú távon gondolkodva kellene képezni a játékosokat.

SzilágyiGyörgy, a Jobbik képviselője Forrás: MTI/Kovács Attila

"Ehhez szakítani kell az elmúlt 25 év gondolkodásával, és a politikailag megbízható vezetőket az Magyar Labdarúgó Szövetségben szakmailag hozzáértő vezetőkre kell cserélni" - mondta a politikus. Arról is beszélt, hogy a valódi tehetségeket felfedező edzőknek részesedést kellene adni a későbbi átigazolási díjakból.

Rétvári Bence válaszában egyébként azt írta, hogy 2011 óta 50 ezer fővel növekedett az igazolt labdarúgók létszáma, így számuk mára meghaladja a 200 ezer főt. "Ez egy olyan kétségbevonhatatlan eredmény, amely igazolja a Magyar Labdarúgó Szövetség és a klubok erőfeszítéseit" - mondta az államtitkár.