Gyámság alá helyezné a kormányt Szanyi

Szanyi Tibor beszél embléma Közéleti személyiség foglalkozása logo politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM
Budapest, 2014. május 25. Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője sajtótájékoztatót tart az MSZP Jókai utcai székházában az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Egy, az uniós támogatási források magyarországi elköltése felett őrködő - és a kormányzati szervekkel szemben vétójoggal bíró - felügyelő hivatalnok kinevezését támogatná Szanyi Tibor. Az MSZP-s EP-képviselő szerint "ész nélkül megy a lopás", aminek gátat kell vetni.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi támogatáselosztó rendszert gyámság alá kell helyezni, vagy teljesen ki kell venni az Orbán-kormány hatásköréből - mondta az Origónak Szanyi Tibor. Az MSZP-s EP-képviselő azért javasolja ezt, mert szerinte véget kell vetni annak, hogy "a magyar kormány kegyeltjei tömjék a zsebüket az európai adófizetők pénzével".

Szanyi Tibor gyámság alá helyezné az uniós támogatások elosztását Forrás: MTI/Kovács Attila

A képviselő élesen bírálta az uniós fejlesztési pénzek és támogatások hazai felhasználását, mert úgy véli: "ész nélkül megy a lopás". Ezért a Európai Parlament (EP) S&D, vagyis Szocialisták és Demokraták frakciója olyan javaslattal készül az EP szerdai vagy csütörtöki ülésén sorra kerülő "magyar ügy" tárgyalására, amely szigorúbb kontrollt sürget a pénzek felhasználásánál.

A 7-es cikkely a végső fegyver

Szanyi emlékeztetett: az EP állásfoglalás-tervezete a kormány európai intézményes jogait korlátozó szankciókat is lehetővé tevő eljárásokra tesz javaslatot, ezek közül a legsúlyosabb a 7-es cikkely szerinti szavazati jog felfüggesztése.

- foglalta össze Szanyi javaslata lényegét.

Ezt a gyakorlatban az EP-képviselő például úgy is el tudja képzelni, hogy az Európai Bizottság (EB) kinevez minden kifizető ügynökség élére egy supervisort, vagyis egy felügyelőt. Azt is megvalósítható modellnek tartaná, hogy a helyi kifizető ügynökség feladatait nemzetközi konzorciumok vagy projektirodák lássák el - sorolta Szanyi.