180 milliót sikkasztottak a magyar államtól

Vágólapra másolva!
Előzetesbe került az a kaposvári férfi, aki hamis okmányokkal bujkált a hatóságok elől. A férfi azoknak a vállalkozóknak az egyike, akik jogosulatlanul jutottak száznyolcvanmilliós vissza nem térítendő állami támogatáshoz, még 2012-ben.
Vágólapra másolva!

A négy férfi egy somogyi székhelyű vállalkozás nevében nyújtott be pályázatot a megyei munkaügyi központba egy munkahelyteremtő beruházás támogatására 2012-ben.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól megkapták a több mint 180 milliós vissza nem térítendő támogatást.

A szerződés szerint a pénzből csak fatárolóeszköz-gyártó és -feldolgozó gépeket vásárolhattak volna, és a férfiak azt is vállalták, hogy 90 nap alatt 79 alkalmazottat vesznek fel a céghez, és 2015 januárjáig foglalkoztatják őket.

Igaz vagy hamis

A társaság árajánlatokat, megrendelőlapot, adásvételi szerződéseket és számlákat is hamisított, ezeket adták be a megyei munkaügyi központba.

A valótlan okiratok szerint a cég a pályázatban szereplő gépeket megvásárolta, és a vételárat is kifizették. A támogatási összeget végül az egyik ügyvezető magánbankszámlájára utalták át.

A férfiaknak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

Októberben másodfokon is bűnösnek találták őket.

Az ítélet jogerős

Egyikük négy év tíz hónapot, a másodrendű vádlott 3,5 év, a harmadrendű öt év két hónap börtön kapott, míg a negyedrendűnél a hamis magánokirat felhasználása ügyében hatályon kívül helyezték az ítéletet. Új eljárásban büntetését két év, öt hónap felfüggesztett börtönre emelték.