Navracsics: Nem adtam pénzt a Hóman-szoborra

A székesfehérvári zsidó hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös, Fénnyel a sötétség ellen! címmel megrendezett hanukai ünnepsége a székesfehérvári Bartók Béla téren
Vágólapra másolva!
Trócsányi László igazságügyi miniszter azzal magyarázta, hogy tárcája törvénytelenül adhatott 15 millió forintot a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor felállítására, hogy a támogatásról szóló döntést még Navracsics Tibor hozta meg korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszterként.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció közleményben jelentette be, hogy az Európai Bizottsághoz fordul Navracsics Tibor Hóman-szoborra adott támogatása miatt. A DK szerint az Európai Unió működésében semmilyen minőségben és feladatkörben nincs helye azoknak, akik a XX. század legsötétebb bűneit elkövetőknek állítanának szobrot.

Navracsics reagált

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos, korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter szintén közleményben reagált a DK állításaira. Ebben azt írta:

A székesfehérvári zsidó hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös, Fénnyel a sötétség ellen! címmel rendezett hanuka ünnepsége a Bartók Béla téren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Vasárnap a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka ünnepségen több százan tiltakoztak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen. Korábban Cser-Palkovics András polgármester az ország és a város érdekeit szem előtt tartva arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolják át a szobor felállítását.

Fizessék vissza a támogatást

"Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást - amihez egy demokráciában joga van -, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kapott - anyagi lehetőségei szerinti módon és időben - fizesse vissza a civil szervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól" - fogalmazott.