Retteg a Fidesz, hogy az MSZP sorsára jut

Orbán Viktor nyilatkozik Kötcse
Vágólapra másolva!
A Fideszen belül egyre gyakrabban foglalkoznak a generációváltással, azonban úgy tűnik, még nem látják azokat a fiatalokat, akik majd átveszik a stafétabotot. A kormánypártnál attól tartanak, hogy az MSZP sorsára jutnak, és imázsuk véglegesen összeforr az öreg politikusok képével. A legnagyobb gond feltehetően az időzítéssel van, a fiatalításnak ugyanis már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdődnie. 
Vágólapra másolva!

„Ha a kommunikációs, kulturális és egyéb távolságot, szakadékot nem tudjuk áthidalni, ha nem tudjuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a mindennapi nacionalizmust, akkor

Ez a legnagyobb feladat" – mondta szeptemberi kötcsei beszédében Orbán Viktor kormányfő, aki nyilatkozatával egyértelművé tette: „szexibbé" kell tenni a Fidesz nyelvezetét a fiatalabb generáció számára is.

Orbán Viktor is nyitna a fiatalok felé Forrás: Origo

A Fidesz vasárnapi kongresszusán újra előkerült a téma, Kövér László és Lázár János is a fiatalítás fontosságáról beszélt, azaz

a párt vezetőit valóban aggasztja, hogy egyre kevésbé vonzók a 20-as éveikben járó választók körében.

Márpedig a tét nem kicsi, a 18–24 éves korosztály nagyjából hatszázezer fős, ami – választási részvételtől függően – akár 6-8 százalékot is jelenthet. A szavazatokon túl ráadásul a politikusok utánpótlásáról is gondoskodni kell, és ha nem elég vonzó egy párt a fiatalok körében, akkor nehezebb megtalálni a tehetséges utódokat is.

A Jobbiknak vannak tartalékai

„Ha valaki politikusi karrierre vágyik, akkor azt érdemes vizsgálnia, hogy

  • melyik szervezet létezik majd biztosan 5-10 év múlva is,
  • hol van viszonylag kevés káder,
  • és hogy a mostani állapothoz képest nőhet-e a párt támogatottsága?"

– összegezte a „biztos" karrierhez szükséges stratégiát Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója.

Szerinte ezeknek a kritériumoknak leginkább a Jobbik felel meg: egyezik a magyar fiatalok többségének jobboldali attitűdjével, valódi előrelépési lehetőséget biztosít, valamint hatalomban még nem lévő pártról van szó.

Ez utóbbi tényezőnek erős felhajtóereje van, és a Jobbik tudatosan rá is játszik. A 2014-es választások előtt például az egész várost ellepték „A jövőt nem lehet megállítani" feliratú plakátok, amelyek Vona Gábort ábrázolták 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok között.

Hogy lesz valaki politikus?

Magyarországon – Nyugat-Európához hasonlóan – általában a pártszervezetek termelik ki a politikusokat, azaz az Országgyűlésbe az ifjúsági szervezeteken, helyi önkormányzati pozíciókon keresztül vezet az út. A másik lehetőség inkább a baloldalra jellemző, amikor nem a párton belül, hanem a politika közelében dolgozik valaki, tudományos, szakértői vagy éppen civil szerepben, majd onnan ugrik át a politikába. A harmadik verzió a későn érőké, akik fiatalon nem foglalkoznak a politikával, majd később bekapcsolódnak – ez inkább az Egyesült Államokban jellemző.

A mai magyar pártvezetők közül szinte mindenki – Szigetvári Viktor, Tóbiás József, Vona Gábor, Orbán Viktor – már a húszas éveikben is politikusok voltak. A politikai karriert nem lehet korhoz kötni, vannak, akik korán befutnak, viszont például Jeremy Corbyn brit munkáspárti politikus már az 1980-as évek óta dolgozik pártjában, de csak idén lett pártelnök.

A szélsőséges párt hasonló érvelést alkalmazott tehát, mint a Fidesz az 1990-es években az MSZP ellen: úgy akarta elcsábítani a fiatalok körében hagyományosan népszerű kormánypárt szimpatizánsait, hogy önmagát friss erőként állította be egy „elhasznált garnitúrával" szemben.

"A jövőt nem lehet megállítani" – kampány egyik plakátja Forrás: Jobbik

A Jobbik létrejötte egyébként egy Fideszen belül elmaradt generációváltás eredménye. A mostani jobbikos politikusok közül ugyanis korábban sokan a Fidesz körül mozogtak, kopogtatócédulákat gyűjtöttek, polgári körökben dolgoztak. Azt látták ugyanakkor, hogy nincs esélyük a Fideszen belül előrelépni, ezért létrehoztak egy teljesen új pártot.

Valóban elöregedik a Fidesz?

A Fidesz ugyan továbbra is népszerű a fiatalok körében, de feltehetően sokan csak a hatalmi és vagyoni ambíciójukat akarják kielégíteni, amikor jelentkeznek valamelyik ifjúsági szervezetbe. Erről árulkodik legalábbis Lázár János kongresszusi beszéde. A miniszter ugyanis azt mondta, hogy újra meg kell nyitni a fiatalok előtt a pártot, de „nem a törtető, hanem a törekvő, nemcsak a tehetős, hanem a tehetséges fiatalok előtt". Ha ez nem történik meg, akkor minket is utolérhet néhány ciklus után az önző és rövidlátó politika bosszúja, amitől a magyar baloldal szenved – tette hozzá.

Lázár János valószínűleg – Orbán Viktor saját utódjáról való merengéséhez hasonlóan – nevelő célzattal mondta el a beszédét, hogy utat mutasson a frissen csatlakozóknak.

Nehéz beszervezni a fiatalokat

A Political Capital 2014-es választások előtti kutatása szerint a fiatalokra lanyha választási kedv jellemző, többségüket hidegen hagyja a politika, a legnagyobb részüknek nincs biztos pártpreferenciájuk, ráadásul idegenkedik az aktív politikai részvételtől. A felmérés szerint 8000 fiatalból csak 11 volt valamelyik pártnak a tagja. A fiatalok politikától való elfordulása egyébként nemzetközi tendencia, Nyugat-Európában ugyanúgy lasszóval kell fogni a fiatal támogatókat és aktivistákat, mint Magyarországon. A magyar fiatalok nézeteiket tekintve valamivel toleránsabbak, mint a szüleik, de nincs olyan generációs szakadék, mint Nyugat-Európában, inkább reprodukálódik a felnőtt társadalom. Magyarországon lényegesen népszerűbbek a jobboldali pártok a fiatalok körében, de ez nem azt jelenti, hogy tartalmilag is jobboldaliak lennének a fiatalok, hanem inkább azt, hogy ezek a pártok képesek megszólítani őket, és ezek a pártok vannak felszálló ágban.

A kormánypárt helyzete mindenesetre igen nehéz, jelenlegi támogatottságuk ugyanis valószínűleg már nem nő tovább, a pártot pedig körülveszik a káderek.

A fiatal politikusok megjelenése azonban nem maradt el a Fidesz esetében sem, a 34 éves Gulyás Gergelynek például nem volt jelentős szerepe a párton belül 2010 előtt, tehát ő kifejezetten az elmúlt évek „termése". A 37 éves Szijjártó Péter is az új generációhoz tartozik, de a külügyminiszter jelentős pártmúlttal rendelkezik, hosszú évek óta dolgozott a Fideszen belül.

Mi a helyzet a baloldalon?

Az MSZP egy olyan imázsnak a foglya lett, amiből nagyon nehezen tud kitörni, pedig bőven vannak fiatal politikusok a szocialistáknál is – mondta Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője. Szerinte jelenleg nem fiatal politikusokból van hiány, hanem olyan működő infrastruktúrából, amely képes segíteni a felfutásukat.

Az MSZP neve egybeforrt az idős politikusok képével, pedig a párt vezetésében igen sok a fiatal, és a 45 éves Tóbiás József sem tekinthető idősnek.

Nem a politikusok, a párt politikája öreges Fotó: Polyák Attila - Origo

A frakciónak tagja a 36 éves Harangozó Tamás, a 39 éves Bárándy Gergely, a 33 éves Kunhalmi Ágnes, és Mesterházy Attila is csak 41 éves.

Nem az életkorral, a generációs szakadékkal van tehát gond, hanem a pártról kialakult képpel.

Krekó Péter szerint az MSZP hordoz egy olyan „öreges" örökséget, ami miatt hiába vannak fiatalok az elnökségben, nem jut el az üzenetük a fiatalokhoz.

Az tehát csak korlátozottan igaz, hogy az idősebb politikusok blokkolják a fiatalokat, az igazán tehetségesek ugyanis utat törnének maguknak. Inkább az a probléma, hogy nem lelkesítő a politika, a jobboldal most izgalmasabb.

Komoly gondot okoz az is, hogy a baloldal

hagyományosan gyengébb a szimbolikus, értékelvű, érzelmekre ható politizálásban,

pedig a fiatalok inkább érzelmi kötődés alapján választanak pártot.

Nehezebb eladni

Az MSZP technokrata és intellektuális értékekre ható politikáját nehezebb eladni. Nincsenek jelszavaik, szimbólumrendszerük vagy olyan történelmi szereplőik, akikre büszkék lennének.

Ezek nélkül viszont nehéz azonosítani a pontos értékeket is

– mondta Krekó Péter. Erre vezethető vissza a nemzetközi szinten is megfigyelhető törékenység a baloldali szavazótáborban. A baloldalt a világon mindenhol nagy felfutások és nagy zuhanások jellemzik, a jobboldali szavazók – pontosan az érzelmi töltet miatt – kitartóbbak.

Erőforrás és struktúra

A kisebb baloldali pártok ugyan vonzók lehetnek a fiataloknak, viszont annyira rossz erőforrásokkal és struktúrával rendelkeznek, hogy bármilyen tehetséges egy politikus, nem tudja átütni a média ingerküszöbét. A PM és az Együtt csábító lehet, ám sokakat elbizonytalaníthat, hogy a mostani felmérések alapján a parlamenti küszöb közelében sincsenek.