Simon Gábor szabad lehet, feloldották a számlája zárolását

simon gábor előtte utána
Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese megérkezik az MSZP választmányi ülésére a párt Jókai utcai székházába 2013. november 23-án. és: Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt rendőr kíséri a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság 2014. március 12-én.
Vágólapra másolva!
Bár megtérült a Simon Gábor által okozott kár, a volt MSZP-s politikus ellen vádat emelnek költségvetési csalás miatt – derült ki a hétfői iratismertetéskor. Simon azonban hamarosan szabadlábra kerülhet, ráadásul feloldották a bécsi bankszámlája zárolását is. A svájci számlája titka pedig ki is derülhet, meg nem is.
Vágólapra másolva!

Megtérült a magyar államnak okozott kár, ami miatt Simon Gábort költségvetési csalással gyanúsítják. Ezt az Origo információi szerint az ügyben most először ismerte el az ügyészség a hétfői iratismertetésen. A kár azzal térült meg, hogy az MSZP volt elnökhelyettese befizette a vélt adóhátralék összegét, 128 millió forintot.

Szabadlábra kerülhet Simon

A tavaly májusban az előzetes letartóztatásból az enyhébb házi őrizetbe, majd idén január végén a még enyhébb – Budapesten szabad mozgást biztosító – lakhelyelhagyási tilalom alá került Simon Gábor hamarosan szabadlábra is kerülhet.

Simon Gábor elnökhelyettesként 2013-ban, illetve pár hónappal később már előzetesben Forrás: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás

A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) ugyanis a múlt héten pénteken megszüntette a lakhelyelhagyási tilalmat is – erősítette meg az indítványozó Nagy István, Simon Gábor védője az Origónak. A döntés azonban az ügyészség fellebbezése miatt még nem jogerős, így egyelőre nem is hajtható végre.

Feloldották a számla zárolását

Úgy tudjuk, ezzel együtt a botrányt kirobbantó bécsi bankszámla zárolását is megszüntette védői indítványra a BKKB, így Simon hozzáfér az ott maradt pénzéhez. Emlékezetes:

ez a bécsi Volksbanknál Simon nevére nyitott számla volt a politikus távozásához vezető botrány kirobbantója.

Ezt a 240 millió forintnyi eurót tartalmazó számlát leplezte le a Magyar Nemzet 2014 februárjában. A bécsi számlán tartott pénz egy részét, 238 ezer eurót, az ügyészség zárolta. Ennyi vélt adóhátralékot állapított meg ugyanis az eljárás korábbi szakaszában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Simon Gábor már csak volt MSZP-s képviselőt rendőrök kísérik a bíróságon tavaly márciusban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tavaly októberben ugyanerről a bécsi számláról végül ennél jóval többet, 128 385 409 forintot utalt át Simon Gábor a NAV letéti számlájára adóhátralék befizetése jogcímen. Az ügyészség azonban nem oldotta fel később sem a zárolt összeget, a bíróság csak most, ügyvédi indítványra tette meg.

Mint arról az Origo beszámolt, a NAV-adóhátralék befizetéséről azért is döntött annak idején Simon, mert költségvetési csalás gyanúja esetén

a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető,

ha a gyanúsított még a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.

Megvolt az iratismertetés

Hétfőn Simon ügyében egyébként megtörtént a vádemelést megelőző utolsó jogi lépés, az iratismertetés. Ebből kiderült, hogy Simont a fenti, már megtérített összeg erejéig különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással – korábbi nevén adócsalással – akarják megvádolni.

Az ügyészség nyolc rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolná az MSZP volt elnökhelyettesét.

Ezek lényege, hogy Simon a vádhatóság szerint valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott le országgyűlési képviselőként, eltitkolva a külföldön tartott pénzeket.

Az állítólagos útlevél is vádpont

A harmadik vádpont a felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás, ami az állítólagos, Simon Gábor nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel függ össze. Ezt az ügyészség szerint Simon kérésére az azóta 0 máig nem teljesen tisztázott körülmények között – elhunyt Welsz Tamás szerezte be.

Welsz Tamást, aki állítólag az afrikai útlevelet intézte Simonnak, még az Interpol is körözte Forrás: Interpol

Ezt az állítólagos útlevelet az ügy nyomozati szakában az ügyészek Simon védőjének többszöri indítványára sem mutatták be, mindig csak hivatkoztak rá. Kiderült az is, hogy ezzel az útlevéllel nyitottak egy számlát Simonnak Budapesten a MagNet Bankban, de lehet, hogy csak "bemondásra".

Simon vallomásaiban kitartott amellett, hogy csak magyar állampolgár, a magyaron kívül más útlevele nincs.

Az úti okmány pedig, amellyel a számláját nyitották, szerinte nem létezik. A bankot később az MNB 19 millió forintra bírságolta.

Kiderülhet a svájci számla rejtélye

Az Origo információja szerint a sajtóhírekkel ellentétben mégis kiderülhet, hogy milyen pénzmozgások voltak Simon egy másik, svájci bankszámláján. A Magyar Idők kedden írta, hogy Simon nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok jogsegélykérelem formájában tájékoztassák az ügyészséget a vagyonról.

Ez értesüléseink szerint annyiban igaz, hogy az ügyészség valóban kezdeményezett ilyen jogsegélyt, és ahhoz a volt MSZP-s politikus nem járult hozzá, de azóta, egy novemberben hatályba lépett jogszabályváltozás már a hozzájárulása nélkül is lehetővé teszi az információcserét.

Simon Gábor távozik budapesti házából, miután nyomozók jártak nála 2014. február 13-án Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Sőt – tudta meg az Origo – Simon ügyvédje a Magyarország és Svájc közötti kettős adóztatás elkerüléséről is szóló 2013-as CLXIII. törvény novemberben hatályba lépett passzusa alapján kifejezetten indítványozta a hétfői iratismertetésen, hogy az ügyészség kérje ki az adatokat Svájctól.

Információink szerint az UBS Bank svájci számláján tárolt pénz magyarázatot adhat ugyan a bécsi Simon-számlán felhalmozott eurószázezrek forrására, ám

nem biztos, hogy a svájci számlán mozgatott összegek eredeti forrása megismerhető lesz,

mert a nyolcéves elévülési időn kívül eső összegekről lehet szó.

A Simon-ügy kronológiája

Dátum Esemény Megjegyzés
2014
február 4. Megjelenik a Magyar Nemzet cikke Kirobban a botrány a kampányhajrában
február 14. Házkutatás Simon ingatlanában Lefoglalás
február 17. Ügyészségi indítvány a számla zárolására A 238 510 euróból 74,4 millió forint értékben
február 18. Simon kihallgatása, gyanúsítása Adócsalás, magánokirat-hamisítás gyanúja
március 3. Újabb házkutatás Simon ingatlanában Lefoglalás
március 10. Újabb gyanúsítás és őrizetbe vétel Közokirat-hamisítás gyanúja
március 12. Előzetes letartóztatás Simon Gábor börtönbe kerül
április 4. Simon vallomást tesz Cáfolja az útlevelet, vagyonkezelést említ
április 10. Az előzetes meghosszabbítása Börtönben marad Simon Gábor
május 12. Enyhítés házi őrizetre A lakását nem hagyhatja el, jeladót kap
szeptember 10. A bécsi számla zár alá vétele 107,7 millió forint értékben
szeptember 22. Újra kihallgatják Simon Gábort Nem tett érdemi vallomást
október 21. Adóhátralék-befizetés a NAV-nak 128 385 409 forint értékben
november 12. Az ügyvéd kéri a zárolás feloldását Ennek eddig nem tett eleget az ügyészség
november 22. Ismét kihallgatják Simon Gábort Nem tett érdemi vallomást
2015
január 31. Lakhelyelhagyási tilalomra enyhített őrizet Budapesten szabadon mozoghat Simon
március 14. Lejár a nyomozati határidő Meghosszabbíthatják, később még kétszer is december 14-ig
május 15. Simon Gábor először szólal meg A volt politikus azt állítja, tiszta a lelkiismerete
december 14. Megtörténik az iratismertetés Elismeri az ügyészség a kár megtérülését