Újabb fordulat a menekülteket ijesztgető kamionos ügyében

Vágólapra másolva!
Nem vizsgálhatják a menekülteket ijesztgető kamionos ügyét a füzesabonyi rendőrök, mert a Heves megyei főkapitány szerint túl nagy falat számukra.
Vágólapra másolva!

Saját hatáskörébe vonta, és személyesen döntött a menekülteket ijesztgető kamionos ügyének áthelyezéséről a Heves megyei rendőrfőkapitány. Így került a közúti veszélyeztetés miatt indult nyomozás végül a Heves Megyei Rendőr-főkapitanyság Közlekedésrendészeti Osztályához.

Czinege László dandártábornok, a megyei főkapitány meg is indokolta, miért helyezteti át az ügyet.

mely indokolttá tette a nyomozás áttételét" - ezt írta határozatában.

Feljelentések sora

A dokumentumot a kamionost feljelentő Tényi István mutatta meg az Origónak. Ő rengeteg feljelentést tett az utóbbi egy évben: 2014-ben vált ismertté, amikor bejelentést tett a norvég civil alapból részesülő civil szervezetek ellen.

Bár a férfi a Fidesz tagja, nem kíméli fel- és bejelentéseivel a kormány politikusait sem. Októberben a NAV-ot kérte fel, hogy indítsanak vagyonosodási vizsgálatot Andy Vajna ügyében.

Tényi egy másik ügyet is kezdeményezett a kamionos ellen. Decemberi bejelentésében azt kérte, hogy a rendőrség vizsgálja ki, a kamionos viselkedése felveti-e a közösség elleni erőszak gyanúját. Szerinte a híressé vált videofelvételen a kamionos szidalmazza a menekülteket és a migránsokat, ezért gyanús, hogy közösség elleni erőszakot követ el.

Videó van az esetről

Az Origo is beszámolt arról, hogy a magyar kamionos percekig szidalmazza az autópályán sétáló menekülteket, akik többször megdobálják a járműveket.

A magyar sofőr ezután jól láthatóan, erőteljesen gyorsítva elindul a gyalogosok felé.

A gyalogosok elugrálnak a jármű irányából. A pillanatot 5:12-nél nézheti meg.

Később az Origo megszólaltatta a kamionost, Jeddi Árpád Leventét. Ő azt mondta, nem gondolta, hogy ekkora botrány lesz a videójából, de azt állítja, hogy a bíróságon is meg tudja védeni magát. Nem tagadta, hogy nagy gázzal indult el, de szerinte ott "így kell csinálni".

A menekülteket láthatóan megijesztő manőverről azt mondta, hogy

ő csak kikerült valamit vagy valakit az úton.

Azt nem árulta el, hogy mit. Arról is beszélt, hogy szerinte senkinek nem volt veszélyben az élete, amikor a jelenet lejátszódott.

A kamionost később elbocsátották állásából, indoklás nélkül. A férfi világhírűvé vált, esetéről például a brit The Guardian és a francia Le Figaro is beszámolt.