Februárban kezdik bontani a pécsi magasházat

A pécsi magasház 2013 januárjában.
Vágólapra másolva!
Februárban kezdődhet a pécsi magasház bontása. A felső szinttől indul majd a munka, amihez az ország egyik legmagasabb toronydaruját állítják fel. 
Vágólapra másolva!

A tervezett ütemben haladnak a pécsi magasház bontásának előkészítő munkálatai - derül ki a kivitelező konzorcium közleményéből.

Februárban kezdik az épület bontását Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Strabag MML Kft. - Land-Bau Kft. azt írta, hogy a magasháztól délnyugatra fekvő egykori üvegvisszaváltó épületét már elbontották. Az ahhoz csatlakozó támfalak jövőre tűnnek el, párhuzamosan a 25 emeletes épület - várhatóan februárban induló - bontásával.

A felső szinttől indul a bontás

A ház körül 16 méteres védőzónát alakítanak ki. A társaság nemsokára végez a Hungária úti, 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő útszakasz megépítésével, amelyen január 11-én indul meg a forgalom.

Az ünnepek alatt nem lesznek bontási munkálatok Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az út mellett biztonságos, kivilágított fedett gyalogosfolyosót építenek, ez január végére készül el.

A magasház környékén az ünnepek alatt, december 18. és január 4. között semmilyen bontási munkát nem végeznek.

A 25 emeletes épület bontása várhatóan 2016 februárjában kezdődik el és az év végéig befejeződik. A bontás a legfelső szinttől indul, az épületszerkezeti elemeket szétdarabolják. Ehhez az épület keleti homlokzatánál

felállítják Magyarország egyik legmagasabb toronydaruját.

A balesetveszély csökkentése érdekében Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül.

Olcsóbb újat építeni

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni.

Az ingatlan felújítása és fenntartása drágább lenne, mint egy új épületet felhúzni Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, amelynek hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni.

Az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy

az ingatlan rekonstrukciója és fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal. A 25 szintes panelház

a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete.

Maros József építőmérnök, statikus korábban azt nyilatkozta, hogy a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.