Felvetődhet a hanyag kezelés a rendőrök túlórapénzénél

Röszke, 2015. szeptember 16. Rendőrök járőröznek napfelkeltekor az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 16-án. Az előző napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Felmerülhet a hanyag kezelés gyanúja a déli határnál szolgált rendőrök túlórapénzének téves kifizetésénél, ezért egy állampolgári bejelentés az ügyészségtől kéri az ügy kivizsgálását. A rendőrség időközben levélben szólította fel az érintetteket a túlfizetés visszautalására.
Vágólapra másolva!

Felmerülhet a hanyag kezelés gyanúja amiatt, hogy több tucat rendőrnek tévesen utaltak ki túlórapénzt a déli határnál teljesített szolgálatuk után, ezért a gyanú kivizsgálását kéri az ügyészségtől a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István.

Vizsgálatot kér az ügyészségtől

A túlórapénzek kifizetésénél jogtalan utalás történhetett a központi költségvetésből, ezért felmerülhet a hanyag kezelés gyanúja - írta ismeretlen tettes elleni bejelentésében a Fővárosi Főügyészségnek Tényi. Megjegyezte, hogy a vagyoni hátrány fennállhat függetlenül attól, hogy később milyen polgári peres eljárás indulhat.

Egy szlovákiai rendőr magyar rendőrökkel és katonákkal a magyar-szerb határon, Mórahalom térségében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Akit idegen vagyon törvényen alapuló kezelésével vagy felügyeletével bíztak meg, és az ebből eredő kötelességének megszegésével vagy elhanyagolásával gondatlanságból vagyoni hátrányt okoz,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Három év börtön járhat ugyanezért, ha a vagyoni hátrány különösen nagy összegű.

Visszafizettetnék a rendőrökkel

Mint arról az Origo is beszámolt, a rendőrségnél is észlelték, hogy túlfizetés történt, ezért is küldtek a Magyar Nemzet információi szerint nemrég több tucat érintett rendőrnek felszólító levelet, hogy fizessék vissza a többletet.

A pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül"

- ezt írták azoknak a rendőröknek, akiktől a túlórapénzek visszafizetését követeli munkáltatójuk - tudta meg a Magyar Nemzet. A készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér járna, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat, óránként bruttó 2-3 ezer forintot kell fizetni.

Rendőrsorfallal zárták le szeptemberben a szerb-magyar határt Röszkénél Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A rendőrök túlszolgálati díjat kaptak, amikor kirendelték őket a déli határ mellé a menekülthelyzet kezelésére, még nyár végén vagy ősszel.

A rendőrség most viszont azt állítja, hogy a pihenőidőkre nem jár a túlóradíj.

Ám az egyik szakszervezet azt mondja, a munkáltató téved: a menekültválság idején a déli határnál szolgáló rendőrök túlóráztak.