Tarlós nem állította, hogy leállnak az elővárosi buszok

Tarlós István, agglomeráció
Budapest, 2015. december 22. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2015. december 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem írtunk tiltakozó levelet a kerületi főpolgármesterekkel az iparűzési adó átcsoportosításával kapcsolatban - olvasható Tarlós István közleményében. A főpolgármester azt is írta, hogy nem beszélt az elővárosi tömegközlekedés leállásáról.
Vágólapra másolva!

"Azt sem állítottam, hogy a jövőben megszűnik az agglomerációs közlekedés, hanem azt, hogy az agglomerációs településeknek az állammal kell tárgyalniuk a finanszírozásáról" - ezt írja Tarlós István abban a közleményben, amit kedden késő este küldött el újságíróknak.

Az iparűzési adó menne el a BKV-ra

A főpolgármester kedden délelőtt sajtótájékoztatót is tartott, amelyről az Origo is beszámolt. A főpolgármester akkor azt közölte, hogy Budapest a jövőben nem foglalkozik az agglomerációs közlekedés finanszírozásával. Erről állítása szerint

Orbán Viktor miniszterelnökkel állapodott meg.

Kitért arra is, hogy főpolgármesterként nem fogadhatja el azokat az előző héten megszavazott törvénymódosításokat, amelyek – közlése szerint – Budapest költségvetésében 20,7 milliárd forintos működési hiányt okoznak.

A Tarlós által kifogásolt törvénymódosítások arról szólnak, hogy a fővárosnak az iparűzési adóbevételből kell megoldania a BKV finanszírozási problémáit.

Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán Forrás: MTI/Kovács Tamás

A főpolgármester szerint a tömegközlekedés finanszírozási problémáját csak azon az áron oldja meg az új törvény, hogy a Fővárosi Önkormányzat többi kötelező feladatától vesz el pénzt. Az állam

a módosítással semmit sem tett hozzá az általa adott feladat ellátásához,

hanem az eddigieknél is kevesebbel járul hozzá a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához – mondta Tarlós.

Milyen levél?

"Sehol nem állítottam, hogy tiltakozó levelet írtunk volna a kerületi polgármesterekkel az iparűzési adó átcsoportosításával kapcsolatban" - ez is olvasható tarlós István késő esti közleményében. A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége korábban saját közleményt is kiadott, ebben is

cáfolják, hogy Tarlóssal közösen tiltakozó levelet írtak volna.

Az Index még novemberben írt arról, hogy a főpolgármester szeptember közepén levelet küldött Orbán Viktornak. Ezt az állítólagos levelet az Együtt közérdekű adatigénylés keretében kikérte. Az adatvédelmi biztos arról tájékoztatta Pataki Mártont, a párt budapesti elnökét, hogy a levelet a fővárosi önkormányzatnak ki kell adnia. A levél végül állítólag nem hivatalos úton jutott el az Együtt vezetőihez.

Az Index közzétett egy dokumentumot is, ami állítólag Tarlós levele. Ebben a főpolgármester többek között arról ír, hogy a BKV hiányát az agglomerációs jegyek árának ötszörösére emelésével lehetne csökkenteni. Az állítólagos levelet aláírta Tarlós István helyettese és négy kerületi polgármester is - köztük Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere is.

A november 5-i kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter is azt mondta, hogy tud egy levélről, amit tarlós István írt, de abban "korrekt rendezési javaslatok" vannak.