Már jelentkezhet egyetemre

felvételi educatio ponthatár jelentkezés 
Érdeklődők talársapkát próbálnak az Eszterházy Károly Főiskola standján a 14. Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 16-án.
MTI Fotó: Szigetváry
Budapest, 2014. január 16. Érdeklődők talársapkát próbálnak az Eszterházy Károly Főiskola standján a 14. Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szerdától lehet jelentkezni a 2016-os felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők a felvi.hu-n találnak információkat felvételi eljárásról.
Vágólapra másolva!

Szerdán indul a 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás, ekkortól lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre.

Szerdán indul a 2016-os felvételi eljárás Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a www.felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatnak.

Február 15-ig lehet jelentkezni

Az online tájékoztató tartalmazza a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat.

A tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel,

amely tartalmazza a megjelenés után történt esetleges változásokat.

A jelentkezők 2015. december 23. és 2016. február 15. között kizárólag a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszeren keresztül nyújthatják be jelentkezésüket.

  • Az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon.
  • A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2016. február 15-én éjfélig kell rögzíteni.
  • A jelentkezés hitelesítésének határideje 2016. február 23., hitelesíteni legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül lehet.

A felvételizők legfeljebb 6 helyet jelölhetnek meg, hármat díjmentesen, további háromért pedig egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük jelentkezéskor.

Júliusban lesznek ponthatárok

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis

a maximum 400 pontot kitevő tanulmányi és érettségi pontok mellé maximum 100 többletpont adható.

Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.

A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan:

az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280,

felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.