Tíz százalék alá zuhant a Fidesz

választás 2014 szavazás urna
Lepecsételt szavazóurna egy budapesti szavazókörben
Vágólapra másolva!
Az idei időközi választásokon a legtöbb szavazatot a független jelöltek söpörték be. A Fidesz-KDNP csupán a második lett, míg az MSZP meglepetésre leszorította a képzeletbeli dobogóról a Jobbikot.
Vágólapra másolva!

A független jelöltek diadalmenetéről szóltak az időközi önkormányzati választások 2015-ben. A kormánypártok meglehetősen visszafogottan szerepeltek, a Jobbik a várakozásokhoz képest gyengén teljesített, az MSZP pedig annak örülhet, hogy összességében sikerült megelőzniük a radikálisokat. A többi párt szinte láthatatlanná vált.

A nagyvárosokban kevés szavazás volt

Az Origo megvizsgálta azokat az időközi önkormányzati választásokat, ahol ringbe szálltak a parlamenti pártok. 2015 első felében több, míg a második félévben kevesebb ilyen voksolás volt. Ezeken a megméretéseken

általában csak független jelöltek szoktak indulni,

de minél nagyobb egy település, annál nagyobb az esélye annak, hogy a pártok is megpróbálkoznak a mandátumszerzéssel.

Tapolca idén választási lázban égett Fotó: Polyák Attila - Origo

2015 második félévében a tízezer főnél népesebb településeken összesen csak három választást tartottak. Tapolcán két választókerületben, míg a XIII. kerületben egy körzetben lehetett szavazni. A pártok támogatottságát ezeken a voksolásokon lehet a legjobban nyomon követni, persze a helyi sajátosságokat is figyelembe kell venni.

Tapolca 2014 óta a Jobbik erős fellegvára lett,

míg Angyalföldön 1994 óta nem tudott az MSZP-n kívül más párt labdába rúgni.

Összességében ezen a három választáson az MSZP nyert a szavazatok közel 40 százalékával. Második helyen a Jobbik végzett, őt a független jelöltek követték, míg a Fidesz-KDNP még a dobogóról is leszorult. Ebben nagy szerepet játszott, hogy Tapolcán a kormánypártok független jelöltet támogattak, így nem szerepeltek a szavazólapon. A többi párt nem tudott labdába rúgni ezeken a voksolásokon, még az ötszázalékos küszöbtől is nagyon messze voltak.

Függetlenek

Ha a 10 ezer főnél népesebb települések eredménye mellé hozzávesszük azokat a választásokat is, ahol indultak pártok, akkor már némileg más eredményt kapunk. Ebben az esetben már a független jelöltek végeztek az élen 2015 második félévében. Őket az MSZP, a Jobbik és a Fidesz-KDNP követte. Rajtuk kívül egyetlen párt sem érte el még a kétszázalékos támogatottságot sem.

2015 egészét nézve azt látjuk, hogy a független jelöltek taroltak, a szavazatok 41,77 százalékát szerezték meg. A Fidesz végzett a második helyen, azt követte az MSZP és a Jobbik. A többi párt még az egyszázaléknyi támogatottságot sem tudta összegyűjteni az idei választásokon. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy az országos lefedettségű pártokon kívül a többiek csak mutatóban indulnak el egy-egy megméretésen.

Ezért erős az MSZP

A választásokból jól láthatóan

kirajzolódik a Fidesz-KDNP visszaesése

és a baloldal némi erősödése. Persze pont a menekültválság, a nemzeti konzultáció és a kormánypárti aláírásgyűjtés óta nem tartottak időközi választást a 10 ezer főnél népesebb településeken, így azt nem tudjuk, történt-e elmozdulás a Fideszre adott szavaztok arányában.

Mivel az általunk vizsgált időközi választások nagyobb részét 2015 októbere előtt tartották, érthető, hogy az alacsonyabb országos támogatottság alacsonyabb helyi eredményeket hozott a Fidesznek. Az MSZP a viszonylag jó szereplését annak köszönhette, hogy a XIII. kerületben tartottak egy megmérettetést, valamint hogy a Fidesszel szemben Tapolcán is elindultak.

Egy angyalföldi időközi választás sokat segített az MSZP-nek Forrás: Origo

A Jobbik számára felemás eredményeket hozott az év. A kis településeken elmaradt az általuk várt áttörés, de a párt nemcsak megőrizte a tapolcai körzeteit, hanem még növelni is tudta a támogatottságát. A radikálisok számára nagy csalódást jelenthet, hogy a teljes évet nézve,

ha csak kicsivel is, de kikaptak az MSZP-től,

miközben az országos felmérésekben a szocialisták előtt állnak.

Helyén kezelni

Összességben sem túl nagy, sem túl kicsi jelentőséget nem szabad tulajdonítanunk ezeknek a választásoknak. Arra mindenképpen jók, hogy itt a közvélemény-kutatók adataival szemben valódi szavazatokat látunk. Ahhoz, hogy ezeknek a választásoknak a pontos jelentőségét elhelyezzük a hazai politikában, két példát érdemes feleleveníteni.

2006-ban pár héttel a parlamenti választás előtt a Fidesz két településen (Szentendre, Mosonmagyaróvár) simán győzött. Az országgyűlési választáson ezzel szemben viszonylag simán nyert az MSZP-SZDSZ-koalíció. 2014-ben egy héttel az országos választás előtt

Salgótarjánban a baloldali összefogás győzött

egy egyéni körzetben. Április 6-án pedig a Fidesz nyerte meg az országos megmérettetést, messze megelőzve a baloldalt.