Feljelentés az Origo kórházas cikke nyomán

EGÉSZSÉGÜGYI SEGÉDESZKÖZ ÉPÜLET épület belső folyosó FOTÓ FOTÓTÉMA hordágy TÁRGY
Budapest, 2015. augusztus 6. Betegek várakoznak a traumatológiai osztályon a budapesti Szent János Kórházban 2015. augusztus 6-án. Civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy az intézmény területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Feljelentésként értékelhető az a bejelentés, amit egy állampolgár az Origo minapi cikke nyomán küldött a rendőrségnek. Az egészségügyi államtitkár trükközéssel vádolta a kórházakat az újratermelődő adósságuk miatt, ez pedig a feljelentő szerint, ha igaz, felveti az ellenőrzési kötelezettség elmulasztásának bűntettét.
Vágólapra másolva!

Költségvetési csaláshoz kapcsolódó felügyeleti vagy ellenőrzési kötelezettség elmulasztásának kivizsgálását kéri a rendőrségtől a be- és feljelentéseiről közismertté vált Tényi István. Az állampolgár az Origo cikkére hivatkozva ismeretlen tettes ellen tett feljelentésként értékelhető bejelentést.

Trükköznek a pénzzel a kórházak?

Cikkünkben arról számoltunk be, hogy szinte csepp volt a tengerben az állam 60 milliárdos nyári mentőöve a kórházaknak, hiszen az intézmények mostanra megint 45 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóiknak.

Az egészségügyi államtitkár szerint a kórházak csak trükköznek a számokkal.

A kórházigazgatók ezt visszautasították: ha akarnának, sem tudnának jelentős tartalékot felhalmozni.

A budapesti Szent János Kórház traumatológiai osztálya Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tényi a bejelentését arra alapozta, hogy a büntető törvénykönyv szerint bűntettet követ el a gazdálkodó szervezet vezetője, ellenőrzésre vagy felügyeletre feljogosított tagja vagy dolgozója, ha a költségvetési csalást a gazdálkodó szervezet tagja vagy dolgozója a gazdálkodó szervezet érdekében követi el, és a felügyeleti vagy az ellenőrzési kötelezettség teljesítése ezt megakadályozhatta volna.

Felelőssé tehető a törvény előtt

Tényi István úgy indokolta a feljelentést, hogy az államtitkár szerint a kórházak egy része megpróbálja az adatait kozmetikázni, ezáltal

megvalósulhat a tévedésbe ejtéssel elkövetett költségvetési csalás gyanúja,

ugyanakkor bár a felügyeleti szerveknek lehet vagy van információjuk a visszaélésekről, mégsem tesznek a jelek szerint semmit e "trükközés” ellen.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár - nem jelezték, hogy a hatóságoknak jelentették volna a költségvetési csalás gyanúját Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az állampolgár azzal zárta a rendőrségtől az ügy kivizsgálását kérő bejelentését, hogy "Magyarországon mindenkit megillet a vélemény- és a szólásszabadság, ugyanakkor

Akinek tudomása van bűncselekmény elkövetésének gyanújáról, és azt nem jelenti a hatóságok felé, felelőssé tehető a törvény előtt."