Felgyújthatták egy cigány család házát Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
December 24-én, szenteste égett le Gyöngyöspatán egy ház, amit nemrég vett meg egy cigány család a faluban. Korábban már halálos fenyegetést is festettek a ház kapujára ismeretlenek. A Roma Sajtóközpont azt írja, hogy valószínűleg molotov koktéllal támadtak a házra.
Vágólapra másolva!

Az egyik szobája és a tetőszerkezete égett le annak a háznak Gyöngyöspatán, ami még december 24-én gyulladt ki. A Roma Sajtóközpontnak azt mondta Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő, hogy "felmerült az idegenkezűség gyanúja", ezért vizsgálat indult. A Roma Sajtóközpont azt írja, hogy a házat ismeretlenek valószínűleg molotov-koktéllal gyújtották fel.

A tűzben nem sérült meg senki.

A házat korábban egy cigány család vásárolta meg, de még nem költöztek be. A bútoraikat viszont már bepakolták.

A ház kapujára korábban egy feliratot is festettek.

Ennyit írt az azóta is ismeretlen elkövető.

A tűzről a rendőrség szólt a tulajdonosnak, aki családjával a szomszédos faluban karácsonyozott. Mire odaértek a házukhoz, a tűzoltók már eloltották a lángokat.

A családfő azt mondta a Roma Sajtóközpontnak, sem neki, sem a családja többi tagjának nincs haragosa. „Normális munkásemberek vagyunk” – mondta a háromgyerekes édesapa, aki jelenleg közmunkásként dolgozik.

A családnak segítséget ajánlott fel Gyöngyöspata polgármestere.

Szőcsi Lajos, a heves megyei roma önkormányzat elnökhelyettese elmondta: a kapura felfestett felirat miatt a rendőrség eddig egy szabálysértési eljárást kezdeményezett. Szerinte viszont életveszélyes fenyegetés bűntetteként kellett volna kezelni az ügyet a rendőrségen.

Gyöngyöspatán a cigányok által lakott falurészbe 2011 márciusában vonult ki a Jobbikhoz kötődő, azóta jogerős bírósági ítélettel feloszlatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A szervezet tagjai egyenruhában masíroztak a falu utcáin, az ott lakókat fenyegették. 2011-ben több tömegverekedés is kitört a településen cigányok és az egyenruhát viselő szervezet tagjai között. A rendőrség egy időre le is zárta a faluba vezető utakat.