Még 30 évig titkos, hány katona szolgál a határon

2016.01.01. 20:11

Nem tudni, hogy a honvédség hány katonája segít határrendészeti feladatokban, mert az ilyen adatok Simicskó István honvédelmi miniszter szerint nemzetbiztonsági érdekből 30 évig nem nyilvánosak. 

A Honvédség mely alakulatainak hány katonája működik közre a határrendészeti feladatok ellátásában? Ezt próbálta megtudni az MSZP-s Demeter Márta, ezért a képviselő írásbeli kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez.

Katonák a magyar-szerb határnál, nem sokkal azután, hogy elkezdődött a határzár építéseForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Simicskó István miniszter válasza azonban nem szólt konkrét adatról. El is árulta, hogy miért: "a Honvédség védelmi képességének, hadrafoghatóságának biztosításával összefüggő adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak."

Ugyanakkor néhány hónappal ezelőtt, tavaly október elején az Origo is beszámolt arról, hogy még maga Benkő Tibor vezérkari főnök volt az, aki az M1-en elárulta, hogy éppen több mint 4700 katona teljesít szolgálatot a déli határ mentén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK