Extrém hidegre figyelmeztet a meteorológia

Túrony, 2016. január 3. Autók haladnak a behavazott 57-es úton Túrony közelében 2016. január 3-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Hétfőn hajnalban mínusz 15, kedden mínusz 10 foknál is hidegebbet jelez a meteorológia. Az extrém hideg és a várható hóátfúvások miatt figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A kezdetben még kevésbé felhős helyeken is fokozatosan megvastagszik a felhőtakaró, de északkeleten délelőtt lehet néhány órás napsütés. Már délelőtt nyugat felől egyre

többfelé havazás kezdődik, a Dunától keletre inkább a nap második felében számíthatunk hóesésre.

Autók haladnak a behavazott 57-es úton Túrony közelében 2016. január 3-án Forrás: MTI/Sóki Tamás

Késő estig legtöbb helyen pár centiméternyi friss hó valószínű, de a Dunántúl déli felében kisebb körzetekben 10 centiméteres hóréteg is kialakulhat, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein pedig lehetnek olyan helyek, ahol nem alakul ki összefüggő hótakaró. A fokozatosan megélénkülő délkeleti szelet a Győr–Baja-vonal kb. 150 km széles sávjában erős lökések kísérhetik, és ezen a területen - amint hóréteg alakul ki - a szél a havat is hordhatja.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -7 fok között alakul. Késő este általában -4, -9 fokra számíthatunk, de

az ország nyugati részén, ahol esetleg kis területen már szakadozhat a felhőzet, -10 foknál is hidegebb lehet.

Kedden délnyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap, majd délután nyugat felől újra beborul az ég. Reggel, délelőtt keleten lehet néhol havazás, majd estétől

az Észak-Dunántúlon havas eső, havazás, a déli országrészen ónos eső is előfordulhat.

A déli, délkeleti, majd az északkeletire forduló szél helyenként megélénkül, a Dunántúlon olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -11 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +2 fok között alakul.