Vágólapra másolva!
Az összes, több mint tízezer bíró és igazságügyi alkalmazott kapott karácsonyi jutalmat: 220 ezer forint ruhapénzt. A szerencsésebbeknek ezenfelül még külön prémium is jutott, akár további 437 ezer forint. Összesen 2,8 milliárd forintot költöttek az elismerésekre.
Vágólapra másolva!

Havi fizetésüknek csupán harmadát kapták év végi jutalomként tavaly decemberben a bírák. Míg a jutalomként kiutalt ruhapénz egységesen bruttó 220 ezer forint volt, a bírák átlagfizetése Magyarországon megközelíti a bruttó 700 ezer forintot.

Összesen 2,8 milliárd jutalomra

Tavaly hosszú idő után először volt lehetőség arra, hogy a bírósági szervezet minden dolgozója kapjon valamilyen többletjuttatást az év végén - közölte az Origo kérdésére az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Az összesítés szerint a bírósági dolgozók elismerésére 2,8 milliárdot költöttek.

Ez a jelentős összeg több elemből adódik össze az OBH szerint, ugyanis volt egy általános, minden alkalmazottra kiterjedő jutalmazás, valamint helyi és országos szinten egy-egy újabb prémiumosztási lehetőség,

így volt, aki kétszer biztosan, de az sem kizárt, hogy háromszor is kapott pénzbeli elismerést.

Először is minden bíró és igazságügyi alkalmazott, 10 690 ember kapott fejenként egyenlő összegű, bruttó 220 ezer forint ruhapénzt. Vagyis az OBH elnökétől a tanácselnökökön és a járásbíróságok bíráin át az ügyintézőkig ennyit mindenki biztosan kapott. Ez már önmagában 2,27 milliárd forint.

Helyben dőlt el még félmilliárd

További csaknem félmilliárd forint szétosztásáról helyben dönthettek az intézményvezetők. Az ítélőtáblák és a törvényszékek elnökei saját hatáskörben adhattak jutalmat az adott bíróság dolgozóinak, az adott bíró vagy igazságügyi alkalmazott kiemelkedő szakmai tevékenységét elismerve. Ezt mindenki a már említett, egységesen járó ruhapénzen felül kapta.

Arról, hogy hányan kaptak az intézményi hatáskörben kiosztott pluszpénzből és az átlagos összegről az OBH-nak nincs adata, csak annyit közöltek, hogy országszerte 495 millió forintot osztottak így szét. Annyi megkötés volt, hogy az egy intézményben jutalomként kiosztható keretet az adott bíróságon ténylegesen dolgozók illetményének legfeljebb 10 százalékában határozták meg.

Még 437 ezer forint fejenként

Az év végi jutalmazásnak a fenti két elemen kívül volt egy harmadik lépcsője is. Ez már jóval szűkebb kört érintett az előző kettőnél, viszont a prémium összege is magasabb lehetett. Az OBH közlése szerint ugyanis

a Handó Tünde OBH-elnök által saját hatáskörben kiosztott, 58,5 milliós jutalomkeretből 134-en részesültek,

fejenként és átlagosan bruttó 437 ezer forint értékben. Az így jutalmazott 134 bírósági dolgozó jelentős része azok közül került ki, akiket az OBH elnöke nevez ki.

Ebbe a körbe az alábbi vezetők tartoznak:

  • az ítélőtáblák elnökei, elnökhelyettesei és kollégiumvezetői,
  • a törvényszékek elnökei, elnökhelyettesei és kollégiumvezetői,
  • a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok kollégiumvezetői és helyetteseik

A Handó Tünde által osztott külön jutalomkeretből fentieken túl részesülhettek az OBH-ban működő munkacsoportok tagjai is. Ők ezért a munkáért külön díjazást nem kapnak, feladataikat bírósági munkájuk mellett végzik, ezért náluk az OBH közlése szerint indokolt volt egyszeri, év végi elismerés.

Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke (jobbra) 58 milliót osztott szét Forrás: MTI/Varga György

Vannak továbbá olyan bírósági dolgozók - állapította meg a hivatal az Origónak küldött válaszában -, akik bírósági munkájuk mellett látnak el egyes központi igazgatással kapcsolatos feladatokat, mint például egyes jogszabályok véleményezése, így az elnöki jutalomkeretből ők is kaptak.

Sok a munka, megérdemlik

Ha elsőre soknak is hangzik az év végén összesen kiosztott 2,8 milliárd forint jutalom, az OBH szerint valójában ez is csak csekély ellentételezés, hiszen az Európa Tanács jelentése szerint

egy kezdő bíró nettó illetménye az EU-n belül Magyarországon a legalacsonyabb,

a bírósági alkalmazottak illetménye pedig 2004 óta nem nőtt, így reálbérük 11 év alatt 40 százalékkal csökkent.

Justitia szobra a Kúria épületében - nincsenek túlfizetve a magyar bírák Fotó: Origo

A nem túl jól fizetett bírók és alkalmazottak sokat és jól dolgoznak - indokolta még a jutalomosztást az OBH. Közölték, hogy Magyarország bíróságainak teljesítménye az Európai Unió első harmadába tartozik: ugyan 2012-höz képest 2014-ben 24 százalékkal több ügy érkezett, mégis ez idő alatt összességében 25 százalékkal többet fejeztek be a bíróságok - szinte változatlan létszám mellett.

Az ügyészek jobban jártak

A bírók átlagosan kevesebb mint félhavi fizetésével felérő jutalomnál jóval több prémiumot kaptak az ügyészségeken dolgozók. Mint arról az Origo beszámolt, csaknem egy teljes havi fizetésüket megkapták év végi jutalomként az ügyészek és ügyészségi dolgozók.

A Legfőbb Ügyészség által az Origónak küldött összesítésből kiderült: a fellebbviteli főügyészségek és

Polt Péter legfőbb ügyész munkatársai jártak a legjobban, itt a 400 ezer forintot is meghaladta a prémium összege.

A határzársértők miatt túlórázó csongrádi ügyészek kiemelt jutalmat kaptak.

A tárcáknál alig osztottak

Mint arról az Origo beszámolt, a bírák ruhapénzéhez hasonló összegű jutalommal számolhatott decemberben a központi kormányzatban dolgozók egy része. A Lázár Jánoshoz tartozó minisztériumnál ugyanis fejenként 200 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt osztottak ki.

Aki a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozik, annak volt oka az örömre év végén Forrás: Origo

Irigykedhettek is a Miniszterelnökségben dolgozókra a többi tárca alkalmazottai, hiszen például

a Földművelésügyi Minisztériumnál fejenként csak 80 ezer forintnyi utalványt kaptak,

míg a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói egy forintot sem.

A főpolgármester bőkezű

A tárcáknál dolgozóknál jobban jártak a Főpolgármesteri Hivatal alkalmazottai, ott ugyanis - ha nem is mindenkinek, de - jelentős jutalmakat osztottak. Az egy nagyobb minisztérium létszámának megfelelő apparátussal dolgozó Városháza 868 embert foglalkoztat, közülük 482 kapott jutalmat decemberben.

Ők, vagyis az apparátus 55 százaléka, összesen 225,6 millió forinton osztoztak. Ez azt jelenti, hogy fejenként és átlagosan bruttó 468 ezer forint pluszpénz jutott.

Az önkormányzat 38 (fő)tanácsadója közül 28-an kaptak év végi jutalmat,

összesen 20,15 millió forintot osztottak szét közöttük.