Vágólapra másolva!
Egyelőre folytatódhat Budapesten a plakátháború, mert a bíróság elutasította a Simicska-érdekeltségű Mahir-cégnek a bontás tiltását célzó ideiglenes intézkedési kérelmét.
Vágólapra másolva!

A Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője szerint a bíróság – amúgy nem jogerős – elutasítása valójában megállapítja, hogy

lehetne alapja a bontást tiltó ideiglenes intézkedésnek, ahogy lehetne helye kárbiztosíték megállapításának is,

ezért nem megalapozatlanság miatt utasították el a kérelmüket, hanem azért, mert még nem tudták felbecsülni, mennyi kár éri őket.

Egyelőre hiába kértek ideiglenes tiltó intézkedést a bíróságtól a bontás megakadályozására Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ezt, a január 5-én elbírált, a bíróságra előző nap beadott kérelmet még december végén írtuk, amikor a bontás el sem kezdődött, így nem tudtuk megjelölni benne a kár mértékét" – magyarázta Magyar György.

Hétfőn bizonyítékokat mutatnak

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Törvényszék pénteki közleményében az áll, a bíróság hivatalos tudomása szerint január 2-án az önkormányzat megkezdte a hirdetőoszlopok elbontását.

Mahiros őrző-védők és a bontóbrigád tagjai az egyik Simicska-oszlopnál Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A Mahir keresete alapján a céget fenyegető kár a hirdetőoszlopok bontásakor bekövetkező sérülésében áll, ugyanakkor a bíróság szerint a cég a kár mértékéről, így többek között a javíthatóságról, a javítás várható összegéről nem írt tényeket. Erre hivatkozással utasította el tehát a bíróság a cég kérelmét.

Magyar György ügyvéd szerint bizonyítékokkal állnak elő a hétfői tárgyaláson Forrás: Polyak Attila

A fővárossal 25 évre kötött szerződés közgyűlés általi, rendkívüli felmondása ellen indított per első, hétfői tárgyalásán viszont az ügyvéd szerint

dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy az elmúlt napok oszlopháborúja miatt mennyi kár érte őket.

Mivel szerinte az események ismeretében már nyilvánvaló, hogy indokolt a tiltás – hiszen annak hiányában sorra viszik el az oszlopokat –, szerinte a bíróság már határozhat erről ideiglenes intézkedésként, ahogy a kárbiztosítékot is megállapíthatja.

Megtalálták a hirdetőoszlopokat

Mint arról az Origo beszámolt, miután csak szerdán 13, majd kedden 50 hirdetőoszlopot már sikerrel elbontatott a főváros a Mahir számításai szerint, így összességében már száz körül lehet a cég vesztesége.

A Mahir Cityposternek egyébként összesen 761 ilyen hirdetőfelülete van Budapesten,

többségük felületét pedig hónapokra előre értékesítették, így jelentős kieső bevétellel számolhatnak.

Eközben a drónos felvételeket készítő Drone Media Studio véletlenül rábukkant arra a fővárosi telephelyre, ahová a kiszedett oszlopokat szállítják.

Összesen 761 oszlopa van a Simicska-cégnek, ezek egy kis részét már elbontották Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Origo ugyanakkor napok óta hiába érdeklődik a BKK Közút Zrt.-nél, hogy hány oszlopot vittek el eddig, és hová, de egyelőre nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, mennyit fizetnek a bontóbrigádoknak egy-egy elszállított Mahir-oszlopért.

Kocsirongálás és térdsérülés

Az eddiginél többet árult el eközben a rendőrség arról az ügyről, amiről az Origo is beszámolt: szerdán este kihallgattak és garázdasággal gyanúsítottak meg a Simicska-oszlopokat védő biztonsági emberek közül kettőt. Aznap érdeklődésünkre ennél többet nem kívántak elárulni, most viszont részletes közleményt adtak ki. Mint írták, szerdán a XI. kerületben egy hirdetőoszlopnál szóváltás alakult ki a bontási munkákat végző munkások, illetve egy vagyonőri cég két alkalmazottja között. A vagyonőrök követték a sértettet, aki a helyszínről távozott, majd megállt a IX. kerületi Kvassay Jenő úton, egy benzinkúton. A rendőrség szerint a vagyonőrök szidalmazni kezdték a sértettet, erőszakos magatartást tanúsítottak vele szemben, és miközben megpróbálta elhagyni a helyszínt, egyikük megrongálta a gépkocsiját.
A két biztonsági őr ügyvédje viszont arról számolt be az Origo kérdésére, hogy az egyik biztonsági őrt a távozó autó elsodorta, ő így elesett és térdsérülést szenvedett. A kórházban látleletet vetetett fel, fekvőgipszet kapott, és táppénzre ment. Böröczky Kornélia hozzátette: ügyfele nevében megteszik a szükséges jogi lépéseket.