Vigyázzon, ha kilép az utcára!

Nyíregyháza, 2015. január 2.
Ónos eső a Krúdy Gyula utcában Nyíregyházán 2015. január 2-án. Az ország középső és keleti területein több megye járásaira másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós ónos eső miatt.
Ónos eső a Krúdy Gyula utcában, Nyíregyházán. Az ország középső és keleti területein másodfokú, riasztást adtak ki az ónos eső miatt.
Vágólapra másolva!
Országszerte ónos esőre és tartós, sűrű ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Budapesten hajnalban gyakorlatilag jég borította a járdákat, a főútvonalak viszont jól járhatóak.
Vágólapra másolva!

Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére narancssárga, vagyis

másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre ugyancsak az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A fővárosban ónos eső esik,

több helyen kell csúszós, jeges szakaszokra számítani.

A főutak burkolata általában vizes, azonban a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben számítani kell jegesedésre – figyelmeztet a BKK.

Figyelmeztetést adott ki az OMSZ az ónos eső miatt Forrás: MTI/Balázs Attila

Jön az eső

Délnyugat felől több hullámban csapadék érkezik (az északkeleti területeket csak szombat hajnalban, reggel éri el), amely egyre inkább eső lesz, átmenetileg azonban ónos esőre is számítani lehet, ott, ahol a hőmérséklet fagypont közelében vagy az alatt marad.

Legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, északi harmadán várható a legtovább vegyes csapadék:

az eső mellett ónos eső, fagyott eső, hó is lehet.

Napközben ezeken a tájakon is egyre inkább az eső lesz a jellemző.

Ugyanakkor a fagyos területeken az ónos eső mellett továbbra is bármikor lehet ónos szitálás.

Havat lapátolni nem kell a hétvégén Forrás: MTI/Varga György

Hó nem nagyon lesz

Friss, összefüggő hóréteg (maximum 5 centiméteres) inkább csak az északkeleti határvidéken, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi felén lehet.

Emellett

a tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 Celsius-fok között várható, de északkeleten néhol hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul.