Vigyázzon, ha kilép az utcára!

2016.01.09. 07:06

Országszerte ónos esőre és tartós, sűrű ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Budapesten hajnalban gyakorlatilag jég borította a járdákat, a főútvonalak viszont jól járhatóak.

Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre ugyancsak az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A fővárosban ónos eső esik, több helyen kell csúszós, jeges szakaszokra számítani.

A főutak burkolata általában vizes, azonban a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben számítani kell jegesedésre – figyelmeztet a BKK.

Figyelmeztetést adott ki az OMSZ az ónos eső miattForrás: MTI/Balázs Attila

Jön az eső

Délnyugat felől több hullámban csapadék érkezik (az északkeleti területeket csak szombat hajnalban, reggel éri el), amely egyre inkább eső lesz, átmenetileg azonban ónos esőre is számítani lehet, ott, ahol a hőmérséklet fagypont közelében vagy az alatt marad.

Legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, északi harmadán várható a legtovább vegyes csapadék: az eső mellett ónos eső, fagyott eső, hó is lehet. Napközben ezeken a tájakon is egyre inkább az eső lesz a jellemző.

Ugyanakkor a fagyos területeken az ónos eső mellett továbbra is bármikor lehet ónos szitálás.

Havat lapátolni nem kell a hétvégénForrás: MTI/Varga György

Hó nem nagyon lesz

Friss, összefüggő hóréteg (maximum 5 centiméteres) inkább csak az északkeleti határvidéken, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi felén lehet.

Emellett a tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 Celsius-fok között várható, de északkeleten néhol hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul.