Felmentették az ajkai MSZP-s polgármestert

2016.01.12. 18:35

Bűncselekmény hiányában felmentette Schwartz Bélát, Ajka szocialista polgármesterét a Veszprémi Törvényszék a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás bűntettében ellene emelt vádak alól kedden.

A törvényszék a Veszprémi Járásbíróság tavaly január 23-ai felmentő ítéletét hagyták helyben. Ajka MSZP-s polgármesterét hűtlen kezeléssel, fiktív szerződéskötéssel és el nem végzett munkák számlázásával vádolták. Felmentették az ügy másod- és harmadrendű vádlottját is, akiket hűtlen kezelés bűnsegédletével vádoltak.

Fenyegető hangnemről volt szó

A vádirat szerint Schwartz Béla az ajkai futballklubnak 2008-ban a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának és egy építőipari cég munkatársának közreműködésével biztosított anyagi forrást. Az önkormányzat fiktív vállalkozási szerződést kötött, amely alapján a tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott vállalkozói díjat, 10,7 millió forintot a gazdasági társaság, majd onnan az egyesület számlájára utalták át - állt a vádiratban. Az ügyészség szerint emellett a polgármester a céget működtető sértettel fenyegető hangnemben közölte, hogy ha egy követelését fenntartja, a városban nem kap munkát, és a már elvégzett munka díját sem fizetik ki neki.

Huszonkét ügy volt eddig

A vád szerint a sértett a fenyegetés hatására beleegyezett, hogy a követelésének egy részéről lemond, és az egyesületnek adja. Az elsőfokú bíróság - kedden helybenhagyott - ítéletében ezzel szemben azt mondta ki, hogy Ajkát nem érte vagyoni hátrány, és a zsarolás vádja sem áll meg, mert a sértett vallomása nem volt következetes, nem lehetett rá alapozni. Schwartz Béla az ítélethirdetés után azt mondta, hogy huszonkét különböző ügyben vádolták meg 2010 óta, és ebből egy esetben ítélték pénzbírságra. 

Most
Top 12 óra