Egy vajas kenyér is nemzetbiztonsági kockázat lehet

Zsohár Zsuzsanna a Migration Aid szóvivője
A könyvelésünk átlátható, az embercsempészek talán nagyobb kockázatot jelentenek, mint egy karitatív szervezet - mondta Zsohár Zsuzsa
Vágólapra másolva!
Jól felépített lejáratókampány része lehet a Migration Aid elleni támadás – véli Zsohár Zsuzsa. A szervezet egykori képviselője szerint nevetséges, hogy nemzetbiztonsági kockázatot látnak a karitatív munkában, és egy zűrős előéletű önkéntes alapján ítélnek meg több száz, segíteni vágyó civilt.
Vágólapra másolva!

Minden adományként kapott forinttal el tudnak számolni, és működésük sosem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, mondta az Origónak Zsohár Zuzsa, a Migration Aid egykori szóvivője.

Homályos, alvilági?

Az Origo is beszámolt róla, hogy hétfőn a Ripost cikket írt a menekülteket segítő csoportról: cikkükben Soros-féle migránssegítő hálózatnak nevezték a Migration Aidet,

átláthatatlan milliós pénzmozgásokat, sőt alvilági kapcsolatokat emlegettek.

Utóbbi vádat arra alapozták, hogy az önkénteseik között dolgozott a tetovált, büntetett előéletű Baba is, aki egyébként perre készül az állítások miatt.

Baba miatt is bírálják a Migration Aidet Fotó: Polyák Attila - Origo

Nincs kérdés, nincs válasz

A hírre szinte azonnal reagált a Fidesz: Halász János, a párt frakciószóvivője pár perces sajtótájékoztatóján megismételte a portál állításait, és súlyos nemzetbiztonsági kockázatot emlegetett.

mondta Halász János, az újságírókat viszont nem engedték kérdezni a sajtóeseményen. A Fidesz sajtóosztályán írásban érdeklődtünk, milyen bizonyítékok támasztják alá a nemzetbiztonsági kockázatot, tett-e feljelentést emiatt Halász János. Egyelőre nem kaptunk választ, ha érkezik ilyen, frissítjük cikkünket.

Nem titkolóznak

Már a röszkei határzár után nyilvánossá tettük a büdzsénket, az azóta felhasznált adományokról pedig január végén adunk ki anyagot, de addig sem titkolózunk – mondta Zsohár Zsuzsa.

Mint az Origónak felsorolta,

  • paypales utalással eddig 5 milliós adományt kaptak szeptember 15. óta,
  • a Mikszáth alapítvány számlájára 34 milliós adomány érkezett, ez is rendelkezésükre állt
  • 17 millió forintos donációt kaptak a Robert Burnst-alapítványon keresztül.

Utóbbi alapítvány nem tűnik különösebben rejtélyesnek vagy kockázatosnak: a Skót-Magyar Baráti Társasághoz kötődő szervezet már 2005 óta támogatja a hátrányos helyzetű és beteg gyerekeket.

2014-es vacsorájukon milliókat gyűjtöttek például a Tűzoltó utcai gyermekklinika vagy a Péterffy Sándor utcai kórház fejlesztésére.

Két part között

A Migration Aid a megmaradt forrásokból jelenleg a török és görög partok között vergődő menekülteket segíti, mondta Zsohár Zsuzsa.

Lestrapált hajókon érkeznek menekültek Leszbosz szigetére, sokan útközben a tengerbe fulladnak Forrás: AFP/NurPhoto/Kostis Ntantamis

Önkénteseik ruhát, gyógyszert, ételt szállítanak Leszboszra, ahol naponta több ezer migráns száll partra. Az önkéntesek gyakran életet mentenek, mivel a török oldalon, Behramban dolgozó embercsempészek akár kétszáz főt is lestrapált hajókra, bárkákra zsúfolnak, és viharos időben is útnak indítják őket.

Elképesztő emberáradat: egy év alatt közel 900 ezer menekült zúdult át ezen az alig öt kilométer széles tengeri szakaszon, amivel

több mint egymilliárd eurós bevételhez jutott az Iszlám Államhoz is köthető csempészhálózat

– jegyezte meg Zsohár Zsuzsa. Ez szerinte jóval nagyobb nemzetbiztonsági kockázat, mint a Keleti pályaudvaron vajas kenyeret kenni, menekült gyerekeket ellátni – térfigyelő kamerák tucatjai előtt.

Az embercsempészek talán nagyobb kockázatot jelentenek, mint egy karitatív szervezet Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Felépítették

A szervezet korábbi szóvivője csak reméli, hogy a Migration Aidet Baba és pénzügyeik miatt támadó nyilatkozatok nem egy jól felépített, menekültellenes lejáratókampány részei – bár ezt sem tartja kizártnak.

A Ripost kedden arról írt, hogy Németországban csendben megkezdték a menekültek visszatoloncolását. Szerzőként Sokár Zs.-t tüntették fel, de ahogy a Hvg.hu észrevette, a szöveg korábbi, Google-ban tárolt verziójában még Zsohár Zs. volt az állítólagos cikkíró.