Helyreigazítást kér a magyar diplomácia a New York Times-tól

2016.01.12. 07:04

Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt tartalom kiigazítására.

Szemerkényi Réka levele az ügyben egyébként lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól - írja a Magyar Idők.

Egy magyar börtönőrről azt írta az amerikai lap, hogy megvert egy szír nőtOrigo

 A magyar nagykövet levele ismételten felhívja a The New York Times szerkesztőségének figyelmét arra, hogy miközben az általuk közölt cikk egy magyar hivatalos személyt egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg, arra vonatkozóan semmilyen bizonyítékkal nem szolgál. 

 A The New York Times január elején arról írt, hogy egy szír nőt - testvére állítása szerint - egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazott, mert elutasította a közeledését. A magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő. 

A New York-i magyar főkonzulátus ezt követően helyesbítést kért a laptól, a cikk szerzője, Katrin Bennhold pedig a magyar sajtónak nyilatkozva maga ismerte el, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát.