Baba: Nem vagyok szent, de gonosztevő sem

Baba, Migration Aid
Baba a Migration Aid civil szervezet egyik segítője, aki a keletinél folytatott tevékenysége során vált széles körben ismerté
Vágólapra másolva!
A menekülteket segítő önkénteseket akarják elriasztani a meghurcolásával – vallja Baba, vagyis Tóth Csaba Antal, akiről a napokban leleplezőnek szánt cikkek sorozata jelent meg. Nem tagadja büntetett előéletét, de szerinte alaptalan rágalmak is érik, ezek miatt perelni fog. 
Vágólapra másolva!
  • Baba vállalja a múltját, de elvárná, hogy tisztességesen ítéljék meg.
  • Életveszélyes fenyegetéseket kap a Ripostban megjelent cikksorozat óta.
  • Perelné a lapot és Halász János fideszes politikust is.
  • Szerinte a menekülteket segítő civilek lejáratásáról van szó.

Fél év telt el, amióta először beszélgettünk a Keleti pályaudvaron végzett önkéntes munkájáról. Azóta világhírűvé vált, az ölében alvó menekült kislányról készült fotót mindenütt ismerik. Hogy élte meg a népszerűséget?

Nem ez volt a cél. Ha emlékszik, én nem is akartam nyilatkozni eleinte. Fagyit, ruhát vittem ki a kicsiknek, tolmácsoltam, ha kellett. Ennyi volt az egész, de aztán egyre többen foglalkoztak velem – végül már nemzetközi díjakra jelöltek, de tényleg nem magam miatt csináltam.

A kép, ami világhírűvé tette Babát Fotó: Polyák Attila - Origo

Mára a nyilvánosság árnyoldalát is megismerhette. A napokban nehézsúlyú bűnözőnek nevezte a Ripost. Folyamatosan jelennek meg újabb cikkek viselt ügyeiről, a Migration Aid segítőszervezet pénzügyeit is firtatják. Mit gondol a vádakról?

Nagy részük rágalom, amit bizonyíték nélkül idéz boldog-boldogtalan, anélkül, hogy megkérdeztek volna. Sosem voltam börtönben, pláne nem vagyok többszörösen elítélt maffiózó, ahogy állítják, de ez a vádaskodókat nem érdekli.

Emiatt viszont naponta kapok fenyegetést, közzéteszik a címemet és a telefonszámomat,

A vérnyomásom 200-on van, a páromat is féltem a támadásoktól.

Ön is elismerte, hogy büntetett előéletű.

2004-ben elítéltek, önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos gazdasági bűncselekmény miatt. Amikor az ügy történt, még csak tizenkilenc éves voltam.

Baba, egyik csivavájával. Szeretné, ha nem a múltja alapján ítélnék meg Fotó: Polyák Attila - Origo

A büntetésemet letöltöttem, de sosem voltam börtönben – és csak egy ítélet volt.

Ha nem került börtönbe, mégis hol volt fogságban?

A Venyige utcai előzetesházban. Már majdnem tíz éve annak is, hogy szabadultam.

A bulvárlap egy későbbi, 2007-es gazdasági bűncselekményről is ír, ami miatt eljárás zajlik ön ellen, és azt állítják, körözték az ügy miatt.

Erről nem szeretnék részleteket elárulni. Hivatalosan nem is gyanúsítanak, a múlt pénteken volt egy kihallgatás az ügyben.

Baba egyiptomi vízuma: akkor állították ki, amikor a leleplezőnek szánt cikkek szerint már fogságban ült – kérdés, hogyan kerültek bele akkor az utazást igazoló pecsétek Fotó: Polyák Attila - Origo

Az viszont nevetséges, hogy engem köröztek volna 2007 óta. Tavaly egész nyáron kint ültem a Keletiben, segítettem a rendőröknek, tolmácsoltam, ételt és ruhát osztottam külföldi tévéstábok és térfigyelő kamerák előtt. Ennyi idő alatt

és koordinál több ezer embert?

Nekem, az állítólag körözött bűnözőnek adták volna át a főváros képviselői a pályaudvari tranzitzóna raktárkulcsait? Szóval, ez is rágalom, amiért perelni fogok, az ügyvédem már dolgozik a peranyagon.

Kiket perelne?

Elsősorban a lapot, amelyik az állításokat először bármilyen bizonyíték nélkül lehozta, és azokat a médiumokat, akik engem meg sem kérdezve átvették a cikkeket. De

is, aki a sajtótájékoztatón egy az egyben megismételte a rólam és a Migration Aidről szóló vádakat.

Mit gondol, miért vált ilyen fontossá a kormánypárt számára?

Ez lehet a lényeg. Nem furcsa, hogy behívnak egy kihallgatásra, két nap múlva pedig komplett vádirat jelenik meg rólam és a Migration Aidről, amire három órán belül válaszol a Fidesz?

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid volt szóvivőjének neve is rendszeresen felmerül a karitatív szervezet pénzügyi hátterét firtató cikkekben Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az összefüggés szerintem egyértelmű.

hogy a legismertebb szereplőket, Zsohár Zsuzsát és engem befeketítve lejárassák az önkénteseket. Arra játszhatnak, hogy ha érkezik még valaha is menekült az országba, senki ne merjen neki segíteni.

Azt is írták, hogy arannyal, SIM-kártyával seftel, és ékszerekért, drágakövekért adott ruhát, szállást a rászoruló migránsoknak.

Könyörgöm, gondolkozzanak már! Ha valakinek drágakövei vannak, az biztos majd az én 20 négyzetméteres albérletemért fog velük fizetni, ahelyett, hogy eladja egy zaciban, és az árából megszáll valamelyik motelben.

Ruhaadományok a Keleti tranzitzónájában. Ezek eladásával is meggyanúsították Babát Forrás: Origo

És hogy seftelhettem volna a teljes nyilvánosság előtt? Ráadásul a Keletiben halomban álltak az elvihető kabátok és ruhák – nem fognak majd érte ékszerrel fizetni.

Mit szóltak a barátai, ismerősei a cikkekhez?

Van, aki nem akar velem szóba állni, de a többség támogat. A fenyegető üzeneteknél sokkal több biztató levelet kapok, kérik, hogy ne hagyjam magam megtörni.

Aki csalódott bennem a múltam miatt, attól bocsánatot kérek Fotó: Polyák Attila - Origo

Nézze, soha nem állítottam, hogy bűntelen lennék. Aki csalódott bennem a múltam miatt, attól bocsánatot kérek, de vállalom a tetteimet. Bízom benne, hogy egy elítélt ember is kaphat esélyt, megmutathatja, hogy képes jót tenni másokkal. Csak annyit szeretnék, hogy emberként kezeljenek –

A Migration Aidből kiszállt, de továbbra is tagja a Keleti csoportnak. Itt milyen munkát végeznek?

A Magyarországon engedéllyel tartózkodó menekülteknek segítünk, tanárt, munkalehetőséget keresünk nekik. Rendszeresen gyűjtünk rászoruló magyar családok, gyerekek számára is. A csapatnak száz aktív tagja van, akik összedobják a pénzt élelmiszerre, tűzifára, a saját hűtőjüket, turmixgépüket odaadják, ha egy szegény családnak épp az kell.

A cikksorozat után ez az önkéntescsoport is célkeresztbe kerülhet.

Tudom, és ezt megbeszéltem a többiekkel, kérdeztem, hogy szálljak-e ki a csapatból. Egyöntetűen mellém álltak, vállalnak az előéletemmel együtt, és vállalják az ezzel járó kockázatot is.

Tetovált, ékszeres és nagydarab, egyszerre egyiptomi és magyar származású. Sokan már emiatt is gyanúsnak tartják.

Sőt, hadd tegyem hozzá, hogy izraelita vallású vagyok, a lábamon pedig micimackós tetoválást hordok. Kemény, mi? Nincs ebben semmi titok, apukám egyiptomi, anyukám magyar, én pedig éltem itt is-ott is, innen az arab tudásom.

A micimackós tetkó Fotó: Polyák Attila - Origo

A tetoválásaim többsége vallási jelkép, Buddha mellett Szűz Máriát is magamon viselem, mert tisztelem őket. És hiszem, hogy segítenünk kell az úton levőket, a keresztény és a zsidó hit is erre kötelez.

Tehát, ha érkeznek menekültek, továbbra is kiáll mellettük?

Ez nem kérdés.