Gázspray-t osztogatott Bécsben a Jobbik

Biszku Béla per másodfok ítélet, Novák Előd
Vágólapra másolva!
Bécsi járókelőknek osztogatott gázspray-ket a Jobbik, mert szerintük a menekültek rettegésben tartják a nőket. Az akció nem váltott ki nagy lelkesedést, mindössze néhány tucat spray-t osztottak szét. Nagyobb mennyiségre nem is lett volna lehetőség, az osztrák rendőrség ugyanis figyelmeztette a pártot, hogy egy rendezvényen tilos bármilyen fegyverrel megjelenni. A felhívás megjelenése után az osztrák antifasiszták ellentüntetést szerveztek. 
Vágólapra másolva!

„Bécsben fogunk péntek délelőtt önvédelmi gázspréket osztogatni az illegális bevándorlók által veszélyeztetett nőknek” – írta csütörtöki Facebook-posztjában Novák Előd, a Jobbik alelnöke.

A felhívásban az áll, hogy

Az akció főszervezője Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke volt, az eredeti tervek szerint a Hauptbahnhof, a Bécsi Egyetem és a Westbahnhof környékén osztottak volna gázspray-ket.

A rendőrség azonban figyelmeztette a pártot, hogy a gázspray fegyvernek számít, felfegyverkezve pedig semmilyen rendezvényen sem lehet megjelenni.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke Fotó: Bielik István - Origo

A kezdeményezés amúgy sem váltott ki nagy lelkesedést, sokan nem örültek a párt ottani akciójának, a felhívás megjelenése után pedig ellentüntetést is szerveztek az osztrák antifasiszták, az Offensive gegen Rechts nevű csoport.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke az Origónak azt mondta, hogy néhány tucat spray-t osztottak ki Bécsben, amit az ottani rendezvényük után tettek meg, tehát – álláspontja szerint – nem sértettek törvényt.

„Voltak, akik furcsállták, amikor kezükbe nyomtuk a sprét, volt, aki mosolygott, volt, aki el sem fogadta, de olyan is akadt, aki megköszönte” – mondta.