Egyre több feladatot visz Orbán rejtélyes tanácsadója

Habony Árpád
Habony Árpád
Vágólapra másolva!
A kormány továbbra is úgy tesz, mintha Habony Árpád nem létezne politikai értelemben, pedig az elmúlt napokban az ő közvetítésével sikerült megoldani a fővárosi közlekedés finanszírozásával kapcsolatos konfliktust. Nem tudni viszont, hogy Habony Árpád hogyan segíti a kormány munkáját, honnan kapja a fizetését, valamint miből szerezte a vagyonát. Az ellenzék szerint furcsa lenne, ha valaki „csak úgy beesve” az utcáról közvetítene a főváros és a kormány között. Egyelőre azt sem tudni, hogy miért sikerült Habony Árpádnak az, ami az Orbán Viktorral személyesen egyeztető Tarlós Istvánnak nem.
Vágólapra másolva!

Habony Árpád akkor is kitartott Orbán Viktor mellett, amikor két elvesztett választás után már sokan lemondtak róla, és más vezetőt kerestek helyette – egyesek szerint ennek köszönhette az extravaganciájáról is ismert Habony Árpád, hogy a miniszterelnök tanácsadója lett.

Orbán Viktor korábban cáfolta, hogy hivatalos kapcsolatban lenne Habony Árpáddal, sőt azt is leszögezte, hogy ez később sem változik majd.

– mondta.

Hivatalos kapcsolat nélkül

Tarlós István tegnap viszont nem cáfolta, hogy a tanácsadó közvetítésével sikerült rendezni a kormány és a főváros közötti vitát, amely az elővárosi közlekedés finanszírozása miatt robbant ki.

Nem tudni ugyanakkor, hogy Habony Árpád milyen minőségében járt el az egyeztetések során, valamint azt sem, hogy kap-e fizetést a munkájáért, és honnan szerezte vagyonát. Megkerestük Havasi Bertalant, a kormányfő sajtósát, kérdéseinkre azonban csak annyit írt, hogy „Habony Árpáddal nem vagyunk semmilyen hivatalos munkakapcsolatban, így a tevékenységéről nem tudok beszámolni”.

Habony Árpád, a rejtélyes tanácsadó és közvetítő Forrás: Origo

A Fidesz sajtóosztálya szintén azt közölte az Origóval, hogy a párt semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll Habony Árpáddal, így a tanácsadó juttatást sem kap onnan. Az egyeztető tárgyalásokról szólva azt állították, hogy „a Fidesz egyetlen tagja sem volt jelen ezen az állítólagos találkozón”, így

nem tudják megmondani, hogy milyen érvet mondott Habony Árpád, amivel meggyőzte a feleket.

Egyelőre az is rejtély, hogy Habony Árpád tartalmilag mit tudott hozzátenni az egyeztetésekhez, karácsony előtt ugyanis személyesen egyeztetett Tarlós István és Orbán Viktor. Akkor nem tudtak megállapodni.

Az Origo a fővárosnak, a Lázár János vezette Miniszterelnökségnek és a kommunikációért felelős Miniszterelnöki Kabinetirodának is elküldte ezeket a kérdéseket, amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Habony Árpád , Andrew G. Vajna és Havasi Bertalan Forrás: MTI/Varga György

Tarlós István saját pozícióját akarta megerősíteni azzal, hogy bedobta Habony Árpád nevét – véli Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a főpolgármester így jelezte a kerületi vezetőknek, hogy közvetlen kapcsolatban van a miniszterelnökkel.

Az elővárosi közlekedés ügye amúgy akár a választásokra is hatással lehet, az új választási törvény ugyanis megemelte az agglomerációban kiosztható mandátumok számát.

Az ellenzék is kíváncsi, ki lehet Habony Árpád

„Az már egyértelmű, hogy Habony Árpád valamilyen módon részt vesz a kormány munkájában, furcsa lenne, ha valaki csak úgy beesve az utcáról közvetítene a kormány és a kétmilliós lakossággal rendelkező főváros között” – mondta az Origónak Horváth Csaba. Az MSZP fővárosi frakciójának vezetője szerint a kormány azért vállalta magára az elővárosi járatok finanszírozását, mert feltehetően azt mutatták a belső kimutatásaik, hogy a fideszes szavazók is elégedetlenek azzal, ahogyan a kabinet kezelte a kérdést.

– mondta.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül jár el Habony Árpád egy több mint 10 milliárdos költségvetési ügyben. Az adófizetők pénzének felhasználását befolyásolta, ezért elengedhetetlen lenne az átvilágítás – mondta Szigetvári Viktor. A párt egyébként még 2014-ben ezzel kapcsolatos írásbeli kérdésben fordult a kormányhoz, Semjén Zsolt pedig azt válaszolta, hogy az illetékes szervek nem folytattak nemzetbiztonsági ellenőrzést Haboпy Árpád ellen. A KDNP-s politikus egyben azt is elismerte, hogy

Habony Árpád rendelkezik állandó parlamenti belépővel.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint mindenképpen tisztázni kell, hogy Habony Árpád miből szerezte a vagyonát, és honnan kapja a fizetését, a közvetítés miatt ugyanis kiderült, hogy kormányzati munkát is vállal. „Vagy hazudott Orbán Viktor, amikor azt állította, hogy nincs köze Habony Árpádhoz, vagy olyan embereket bíz meg a kormányfő, akit nem ismer” – tette hozzá.

Habony Árpád mindenkit érdekel Forrás: MTI/Varga György

Az LMP szerint a közvéleményre tartoznak azok az információk, amelyek Habony Árpád munkavégzésének díjazására és körülményeire vonatkoznak, továbbá hogy kinek felel, és mit csinál pontosan. Korábbi javaslatuk szerint a kormányzat irányítása alá tartozó szerveknél a döntéshozatalban és annak előkészítésében csak az intézmény állományába tartozók vagy azzal szerződésben állók vehetnének részt. Ezt azonban a Fidesz leszavazta.