Előzetesben a Kiskunhalason rendőrökre támadó menekültek

Kiskunhalas Menekülttábor Kiskunhalasi menekülttáborok - riport
Kiskunhalasi menekülttáborok - riport
Vágólapra másolva!
Hivatalos személy ellen csoportosan elkövetett erőszak bűntette miatt tizennégy külföldi előzetes letartóztatását rendelte el hétfőn a Kecskeméti Járásbíróság - közölte a Kecskeméti Törvényszék szóvivője.
Vágólapra másolva!

Sárközy Szabolcs elmondta: a bíróság öt iraki, négy afgán, három iráni, egy szíriai és egy algériai állampolgárt helyezett előzetes letartóztatásba.

Azért folyik eljárás ellenük, mert péntek este a kiskunhalasi befogadóközpontban az intézkedő rendőrökre támadtak.

Kiskunhalasi menekülttábor Fotó: Polyak Attila - Origo

A gyanúsítottak közül tízen fellebbeztek a végzés ellen, amelyet azzal indokolt a bíróság, hogy a terhükre rótt bűncselekmény súlyossága miatt tartani kell szökésüktől, elrejtőzésüktől, valamint a nyomozás kezdeti stádiumában tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével a büntetőeljárás sikerét veszélyeztethetnék.

Drótkerettel támadtak

Sárközy Szabolcs felidézte: Kiskunhalason, a menekültügyi őrizetesek befogadóközpontjaként működő volt Gábor Áron laktanyában két iraki férfi az internethasználat miatt vitatkozott és dulakodott. A fegyveres őrök és a rendőrök szétválasztották és az elkülönítő helyiségbe kísérték őket.

A kiskunhalasi menekülttábor felé Fotó: Polyak Attila - Origo

Eközben az egyik gyanúsított ellenállt, és ezt látva huszonöt-harminc őrizetes az elkülönítőnél előbb a kerítést rázta, majd kavicsokkal kezdett dobálózni.

Egyikük átdobott egy vasból készült drótkeretet a kerítésen, amellyel eltalált egy rendőrt, akit sisakja és pajzsa védett meg a sérüléstől.

180 rendőr látványa

Az őrök és rendőrök többször is kénytelenek voltak könnygázt bevetni az agresszív csoport ellen, két szociális munkást is kimenekítettek a veszélyeztetett területről - tájékoztatott a szóvivő. Kitért arra is, hogy

a csaknem fél órán át tartó rendbontás a rendőri erősítés érkezésének látványára ért véget.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kiskunhalasi menekülttáborban kirobbant verekedés után száznyolcvan rendőr kivezénylésével tudták helyreállítani a rendet.