Leváltották az Országos Roma Önkormányzat kórházban fekvő elnökét

Hegedüs István Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Budapest, 2015. február 9.
Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az órájára mutat az önkormányzat  közgyűlésének rendkívüli ülése előtt az ORÖ székházában, Budapesten
Budapest, 2015. február 9. Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az órájára mutat az önkormányzat közgyűlésének rendkívüli ülése előtt az ORÖ székházában, Budapesten 2015. február 9-én. Határozatképtelenség miatt elmaradt az ORÖ közgyűlésének február 9-ére összehívott rendkívüli ülése, amelyet a Híd a munka világába programmal kapcsolatban tett, visszaélésekről szóló állítások miatt kezdeményeztek képviselők. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Infarktus gyanújával kórházba vitték Hegedüs Istvánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét – tudta meg az Origo. A szervezet közgyűlésén kitört a botrány, a rendőröket is kihívták. Képviselők egy csoportja leváltotta a teljes vezetést, amíg azonban a Közigazgatási Hivatal nem tanulmányozza át a jegyzőkönyvet, a régi felállás érvényes. 
Vágólapra másolva!

Kórházba került az Országos Roma Önkormányzat elnöke – tudta meg az Origo. Hegedüs Istvánt

infarktus gyanújával

vitte kórházba vasárnap este a mentő.

Hegedüs Istvánt vasárnap este vitték kórházba Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlését éppen hétfő délelőtt 10 órára hirdették meg. A találkozón több képviselő megerősítette a hírt az Origo tudósítójának.

Szívcentrumban kezelik

Buri Edina hivatalvezető tíz órakor bejelentette, hogy az elnök távolléte miatt a rendkívüli közgyűlést nem lehet megtartani. Úgy tudjuk, Buri Edina azt is elmondta a képviselőknek, hogy Hegedüs Istvánt

eszméletlen állapotban vitték a pécsi szívcentrumba.

Leváltották a hivatalvezetőt

A bejelentés ellenére a közgyűlés helyszínén 27 képviselő mégis úgy döntött, hogy megtartják az ülést – jelentette az Origo tudósítója a helyszínről. Ha ez még nem lett volna elég, a képviselők úgy döntöttek, hogy

leváltják a kórházban fekvő elnököt és a hivatalvezetőt is.

Botrányba fulladt a közgyűlés Forrás: Origo

Arról is határoztak, hogy

a képviselők és hozzátartozóik részt vehetnek az ORÖ-s programokban.

Lepecsételték az ajtót

Miközben Vajda László, az ORÖ-n belül megalakult ellenzéki csoport vezetője sajtótájékoztatót tartott, a közgyűlést megtartó képviselők pecséttel zárták le a hivatalvezető irodáját. Az ellenzékiek rongálás miatt kihívták a rendőröket, akik kivonultak a helyszínre.

A hivatalvezető irodájának lepecsételt ajtaja Forrás: Origo

A megválasztott új elnök, Balogh János azzal magyarázta a pecsételés szükségességét, hogy így akarták megakadályozni, hogy értékes dokumentumok tűnjenek el a hivatalvezető irodájából.

Együttműködés mindkét oldallal?

Az ORÖ újonnan megválasztott elnöke, Balogh János egyúttal a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnöke is. Balogh volt az, aki MCF-elnökként 2013 júliusában együttműködésre lépett az MSZP-vel. Mint arról a szocialista párt a honlapján is beszámolt, Mesterházy Attila MSZP-elnök és Balogh "megbeszélést folytatott a cigányságot érintő legégetőbb problémákról", és megállapodtak a két szervezet közötti együttműködés lehetséges területeiben.

Az MCF azt is felajánlotta, hogy részt vesz az MSZP roma-programjának kidolgozásában.

A talán emiatt sokak által baloldali szimpátiájúnak tekintett az MCF - még mindig Balogh elnökletével - viszont valamivel később, 2014 őszén csatlakozott a Lungo Dromhoz, egyúttal kijelentette: támogatja a jobboldali roma szervezet kormánnyal közös munkáját az ORÖ-ben.

Állást ajánlottak

Vajda László sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy "Farkas Flórián csapata megpróbál képviselőket átcsábítani" az ő oldalukra. Kiss Jánosné például azt állította, hogy neki és lányának is hároméves szerződést ajánlottak havi 350 ezres fizetéssel.

Védik a főbejáratot

A közgyűlésen végül levették a pecsétet az ajtóról, a két képviselőcsoport

rendőri biztosítás mellett tárgyalt.

A terem előtt egyenruhás posztol, egyetlen újságírót sem engedtek be.

A két csoport ezután kettévált, az új vezetést megválasztók a teremben maradtak, és azt várják, hogy a többiek hazamenjenek, míg az ellenzékiek a főbejáratot védik, mert meg akarják akadályozni, hogy lecseréljék a zárat. Vajda László mindeközben elment a Közigazgatási Hivatalba, hogy állásfoglalást kérjen a közgyűlés szabályosságáról.

A hivatal arról tájékoztatta, hogy a jegyzőkönyv alapján fog dönteni, addig viszont a korábbi állapot, tehát Hegedüs István elnöksége az érvényes.

Nem lehet jogszerű

A hatályos választójogi törvény szerint egyébként az országos önkormányzat elnökét a közgyűlés nem válthatja le, megbízatása csak lemondással vagy választójogának elvesztésével szűnik meg, illetve ha a közgyűlés kimondja a feloszlatást, illetve ha a bíróság megszünteti az elnök tisztségét.

Rendőrök az ORÖ székházánál Forrás: Origo

Megromlott a viszony

Az Országos Roma Önkormányzatnál hónapok óta folyik hatalmi harc, miután megromlott a viszony Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos és Hegedüs István között.

Miután Farkas Flórián lett a miniszteri biztos, NAV-nyomozók lepték meg az Országos Roma Önkormányzatot. Az adóhivatal három ügyet egyesítve nyomoz az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló, Híd a munka világába elnevezésű program forrásainak felhasználásával kapcsolatban.