Megint teljes útzárral fenyegetnek a taxisok

2016.01.19. 06:41

A korábbinál több taxis vesz részt az Uber elleni demonstrációban, és teljes útzárat ígérnek, ha szerda éjfélig nem sikerül megegyezni. A Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák Ferenc térnél csak egy-egy sáv járható. A szakmai szervezetek azt üzenték a tiltakozóknak, hogy az eszközök eltérnek, de a céljuk közös. 

Estére megjött a taxisok tüntető kedve: Budapesten több autó vett részt az Uber elleni, egyenlő jogszabályi környezetet követelő demonstrációban, mint reggel. Arra az esetre, ha szerda éjfélig nincs megegyezés, megint teljes útzárral fenyegetnek Budapesten a taxisok. 

Szerda éjfélig maradnak a taxisok a belvárosbanFotó: Polyák Attila - Origo

Este már mintegy hatvan autóval demonstráltak a belvárosban a taxisok a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél, ahol ennek ellenére sincs nagy torlódás, és már rendőrök sem segítenek a forgalom irányításában, noha továbbra is sok a rendőr a környéken. 

A kereszteződésben működnek a jelzőlámpák, nincs nagy torlódás, a forgalom lassan, de halad.  Új molinó is látható egy autón, amelyen az Uber szolgáltatásra utalva a "Hatósági ársértés" felirat olvasható. 

Karsai Kati, a Magyar Taxisok Szakszervezetének kommunikációs vezetője az Origónak azt mondta, hogy a tiltakozók szerda éjfélig akarnak maradni  a Bajcsy-Zsilinszky úton, lezárva a belső sávokat. A rendőrség tudomásul vette a demonstráció meghosszabbításáról szóló bejelentést.

A forgalom egy-egy sávon halad mindkét irányban. 

A sávlezárás miatt azonban a környéken csak lassan lehet haladni, a forgalmat rendőrök irányítják.

Tudósítónknak azt mondták a taxisok, ha szerda éjfélig nem sikerül megegyezni, akkor újra teljesen lezárhatják az utat. 

Eltérő módszerek, közös cél

A módszer eltér, de a szakmai szervezetek és az utcán fagyoskodó taxisok célja közös: a kormány az ígéreteihez híven tegye világossá, hogy a magyar törvények mindenkire egyformán vonatkoznak  – ezt írja közös közleményében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ). A szervezetek vezetői sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy ők a tárgyalásos megegyezés hívei. 

Mint mondták, megértik az utcán demonstráló taxisokat, de szeretnék, ha nem rombolnák a szakma imidzsét a város polgárai körében. 

A három szervezet január közepén újabb levéllel fordult a miniszterelnökhöz, és azt kérték benne, hogy a kormányfő jelöljön ki egy hatóságot, amely jogosítványokkal felvértezve koordinálja a vállalkozások tevékenységét,  a szabályok áthágása esetén kiszabja a bírságokat, valamint eljárásokat indít.  

Kényszerpálya a taxizás

Az utcán tiltakozó taxisok tudósítónknak azt mondták, hogy csalódottak, amiért a szakmai szervezetek nem álltak ki mellettük. A tiltakozók nem érzik a társadalom támogatását sem, ahogy egyikük fogalmazott: 

A többségnek csak faszkalapok vagyunk, akik elállják az utat! 

A taxis szerint azonban ez nem is nagy gond, hiszen a tiltakozásuk nem is nekik szól. A sofőr abban látja a problémát, hogy a taxisok magyarok, és a magyarok nem összetartók. 

Négyezer autónak kéne itt állnia!  – mondta a tiltakozó. 

A taxis úgy fogalmazott, hogy nem az a baja az Uberrel, hogy van, hanem hogy nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk. 

"Minket egy ilyen konkurencia kivégez!" – tette hozzá a taxis, aki szerint a legtöbbjüknek kényszerpálya a taxizás, és ha ez becsődöl, nem nagyon tudnának váltani. 

Kérték, hogy ne menjenek

Tudósítónknak több tiltakozó taxis említette, hogy úgy tudják, a Főtaxi burkoltan 

kirúgással fenyegette meg azokat a sofőröket, akik csatlakozni akartak a tiltakozáshoz. 

A társaság az Origónak azt válaszolta ezzel kapcsolatban, hogy arra kérték a szerződött partnereiket, sofőrjeiket, hogy ne menjenek az utcára demonstrálni, mert ezt kontraproduktívnak tartják. 

A hidegben is kitartottak a tiltakozókFotó: Polyák Attila - Origo

Mint írták, a Főtaxi a tárgyalásos utat eredményesebbnek tartja. 

Az Uber ellen tiltakoznak

A taxisok az Uber ellen tiltakoznak, azt szeretnék elérni, hogy vagy tiltsák be a szolgáltatást, vagy hogy az alkalmi taxisokra is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint rájuk. 

Hétfőn délután egy időre teljesen lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út Anker köz és Bazilika közötti szakaszát, megbénítva a főváros forgalmát. 

Egy-egy sávon lehet haladni a Bajcsy-Zsilinszky útonFotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo úgy tudja, hogy a tiltakozók szerdán tárgyalnak Tarlós Istvánnal és Lázár Jánossal. 

A taxisok közül többen már hétfőn azt mondták tudósítónknak, hogy szerdáig mindenképpen szeretnének kitartani a belvárosban. 

A rendőrség azt kérte az autósoktól, hogy aki teheti, kerülje el az említett szakaszt, és keressen alternatív útvonalat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK