Más tüntetők is példát vesznek a taxisokról

2016.01.21. 08:43

Árgus szemmel figyelik a taxistüntetést azok, akik már szerveztek korábban útlezárással is járó tüntetést. Szerintük a jövőben könnyebb dolguk lesz, ha blokádot szerveznek majd: mondhatják, hogy ha a taxisok lezárhatták a belvárost, ők is csinálhatnak hasonló megmozdulást. Sándor Mária, a fekete ruhás ápoló nem akar rosszat a taxisoknak, de kíváncsian várja, hogy kap-e valaki olyan büntetést, mint amilyet rá szabtak ki. 

„A mai naptól alkalmazzuk a taxisok módszerét” – mondta az Origónak Büki Zoltán, aki egy éve országos blokádot hirdetett a megyei matricák bevezetése ellen, és „a demokratikus Magyarországért". Az aktivista – a „Híd a jövőbe” nevű párt elnöke – szerdától az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé hirdetett blokádot. Azt mondta, hogy a minisztérium bejáratát állják majd el autóikkal, és nem engedik be az épületbe autóval behajtani Balog Zoltán minisztert és államtitkárait. 

Arra akarják így rábírni a minisztert, hogy tegye rendbe az egészségügyet. 

A rendőrségen bejelentette az akciót. Szándékai szerint a minisztérium blokádja határozatlan ideig tart, de a rendőrségen egyelőre azt mondta, hogy egy hétig tart az akció. Hét közepén aztán bejelenti a hosszabbítást. Szerinte, ha a taxisok „menet közben” is meghosszabbíthatták a saját tüntetésüket, akkor neki is joga van ehhez. 

Nem a droszton posztolnak – taxisok tüntetnek a Deák térenFotó: Polyak Attila - Origo

Tavaly Büki Zoltánnak nem engedélyezték az országos blokádot. Januárban jelentette be, hogy március elsejétől lezárják az autópályák főbb csomópontjait, ezt végül megtiltotta a rendőrség. A blokád szervezője szerint a hatóságok arra hivatkoztak, hogy nincs alternatív útvonal. 

Bejelentették, betiltották

A férfi és társai végül 2015. március 18-án zárták le egy órára a budapesti Lánchidat. A rendőrség akkor közbeavatkozott, és leterelte a tüntetőket a hídról. Büki Zoltánra szabálysértési bírságot is kiszabtak. 

A férfi egyébként idén január 10-én is bejelentette, hogy 20-án le akarja zárni a Lánchidat. Az egészségügy szerinte tarthatatlan helyzete miatt szervezett tüntetést. A rendőrség megtiltotta a hídzárat, a bíróság szerint jogosan. Büki Zoltán az Origónak azt mondta, hogy ugyanaz a bíró szentesítette az idei rendőrségi tiltást is, aki tavaly az útzáras demonstrációjukat is elkaszálta. 

Azóta viszont tüntetésbe kezdtek a taxisok. 

A rendőrség akkor sem avatkozott közbe, amikor a bejelentettnél korábban kezdődött hétfőn a tüntetés. Az előre meghirdetett 11 órás időpont helyett hajnalban kezdtek felsorakozni a fuvarozók autói. Azt sem akadályozták meg a rendőrök, hogy az eredetileg megadott helyszínekhez képest máshol is tüntetésbe kezdjenek a taxisok. A Deák téren kívül az Andrássy út egy részét is elállták a járművek. 

Csak akkor figyelmeztették őket, amikor egy időre teljesen lezárták a Deák teret. 

Oszlatás, őrizetbe vétel ekkor sem volt. 

Még azt is hagyták, hogy a Karvaly becenevű taxist rábeszéljék kollégái, hogy hagyja elmenni a 9-es buszt, ne üljön elé. 

A demonstrálók végül bejelentették, hogy folytatják a tüntetést, erre meg is kapták az engedélyt. 

Így törvényes

A Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint a rendőrök ezúttal nem engedékenyek voltak, hanem pontról pontra betartották a gyülekezési törvény rendelkezéseit.  

Az, hogy egy tüntetés nincs bejelentve, még nem ok önmagában az oszlatásra” 

– mondta Hegyi Szabolcs. Addig egy spontán tüntetést is biztosítania kell a rendőrségnek, amíg az békés jellegű. A tüntetés nem csak úgy válhat „békétlenné”, hogy a résztvevők felfegyverkeznek vagy erőszakkal fenyegetőznek. Ha mások jogait és szabadságát sérti az adott tüntetés, akkor is oszlatni kell – de csak ekkor. 

A taxisok tüntetésén hétfőn este hat körül jött el az a pont, amikor teljesen lezárták a főváros egyik fő közlekedési csomópontjának számító Deák teret. Ezen a ponton került a tüntetés a legközelebb ahhoz, hogy mások jogait sértse. Hegyi Szabolcs viszont azt mondta az Origónak, hogy a rendőrök a gyülekezési törvény szellemének megfelelően jártak el, amikor nem kezdtek el oszlatni, hanem szervezték a közlekedést, tárgyaltak a taxisokkal, és elérték, hogy egy sáv szabadon maradjon. „Mintaszerűen végezték a feladatukat. Kérdés, hogy korábban miért nem így viselkedtek” – mondta a TASZ jogásza. 

A rendőrök mintaszerűen viselkedtekFotó: Polyák Attila - Origo

Szerinte Sándor Mária, a fekete ruhás ápoló hídzáras tüntetését is biztosítania kellett volna a rendőrségnek. Főleg, hogy eleve csak húsz percig tartott a demonstráció, és csak a két középső sávot állták el a tüntetők. Ehhez képest az egészségügy helyzete miatt demonstrálókat lezavarták a hídról, a szervező és társai ellen szabálysértési eljárást is indítottak. A jogász szerint a jövőben viszont nehezebb dolga lesz a rendőrségnek, 

ha így akar megakadályozni egy tüntetést. 

A szervező ugyanis ott helyben hivatkozhat a taxistüntetésre. Ha mégis eljárás indul az adott tüntetés után, a bíróságon is hivatkozhatnak arra a demonstrálók, hogy a taxistüntetésen minden flottul működött. 

Hegyi Szabolcs egyébként nem tudja, hogy indult-e szabálysértési eljárás a taxistüntetés bármelyik szervezője ellen. Bár a be nem jelentett tüntetések szervezőit lehet bírsággal sújtani a szabálysértési törvény szerint, az a tény, hogy a rendőrség napok óta biztosítani tudja a belváros közlekedését, inkább arra utal, hogy Sándor Máriát sem kellett volna szankcionálni – mondta a jogász. 

Sándor Mária diszkriminációtól tart

Egyelőre nincs hír arról, hogy bármelyik taxis ellen is eljárás zajlana. Sándor Mária viszont a tavaly szeptemberi hídfoglalása miatt kapott büntetését most épp közmunkával törleszti. Bár a munkaadói mindent megtesznek azért, hogy a sajtó ne tudjon vele beszélni, az Origónak ismét sikerült elérnie őt. „Nem akarok rosszat a taxisoknak, de rosszul esne, ha csak nekem járna büntetés amiatt, amit ők is elkövettek. Úgy érezném, hogy engem Magyarországon diszkriminálnak” – mondta az ápolónő. 

Sándor Mária nővért két nap közhasznú munkára ítélte a bíróság. A fekete ruhás nővért kollégái elkísérték a közmunkáraFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Arról is beszélt, hogy felveszi a kapcsolatot a TASZ-szal, hátha az ő ügyét is befolyásolja a taxisok tüntetése. 

Egyébként azt tervezi, hogy folytatja tiltakozó akcióit, függetlenül attól, hogy kesztyűs kézzel bánik-e a taxisokkal a rendőrség, vagy sem. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK