Maradnak az utcán a taxisok, országos sztrájk jöhet

Taxis blokód Taxis tüntetés Taxi Taxis tüntetés a deák térnél. 2016 január 20
Taxis tüntetés a deák térnél. 2016 január 20
Vágólapra másolva!
Azonnali egyeztetést követelnek a kormánnyal és a fővárossal a taxisok. Ha legkésőbb tíz napon belül nem születik megállapodás, országos taxissztrájkot szerveznek. 
Vágólapra másolva!

Nyitottak vagyunk az egyeztetésre és a megegyezésre, de a megegyezésig maradunk az utakon

– mondta Gelencsér Zsolt, a fővárosi taxistüntetés egyik szervezője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A szervező a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatón bejelentette: felkérték Juhász Pétert, az Együtt alelnökét, hogy közvetítsen a szereplők között, vonja be a politikai pártokat a megoldáskeresésbe annak érdekében, hogy ügyüknek nagyobb legyen a társadalmi támogatottsága. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a rendezvény továbbra is politikamentes.

Gelencsér Zsolt ismertette a tüntetők követeléseit is, például, hogy minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását. Követelik azt is, hogy haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a főváros, a kormány és a tüntetők között. A kormány péntekig hívja össze az egyeztetést,

a jövő hét végéig pedig szülessen megállapodás, mert ha nem, országossá terjesztik ki az akciót

– mondta.

Továbbra sem lesz egyszerű a belvárosban közlekedni, amennyiben nem jutnak megállapodásra a taxisok a kormánnyal. A tüntetésre szerda éjfélig van engedélyük, de egy elszántabb csoport kitart, és az utcán marad a következő napokban is. Jelenleg csak egy-egy sávon engedik a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Andrássy úton és a József Attila utcában. Három napja tart a tüntetés, a lezárt utak sora bővülhet.

A szakszervezet mindenesetre elszánt: Czifery Csaba, a taxistüntetés egyik szervezője az állami tévének szerdán reggel azt mondta,

ha a jövő hétig sem döntenek számukra kedvezően, Budapest több pontján is demonstrálnak majd.

A szakszervezeti vezető azzal érvelt, hogy a taxik ellenőrizhetőek, és ha valakinek problémája adódik a szolgáltatással, reklamálni tud a fogyasztóvédelmi hatóságnál, a Budapesti Közlekedési Központnál vagy az adóhatóságnál. Ha pedig valamit az autóban hagyott, azt vissza lehet keresni. Czifery Csaba azt is mondta, hogy az Ubernek nincs diszpécserközpontja, ami szabályellenes.

A közvélemény mindenesetre nincs a tüntetők mellett, az Origo szavazásából ugyanis az derült ki, hogy a magyarok inkább az Uberrel szimpatizálnak, mint a Deák téri tüntetőkkel. A mostani tüntetés szervezői feltehetően több hibát is elkövettek: az olcsóbb és modernebb szolgáltatást nyújtó Uber – ezáltal pedig az utasok – ellen kezdtek el harcolni, ahelyett, hogy a kormányzati szigort vagy a szabályok megváltoztatását követelték volna.

A taxisok egy része folytatná a tüntetést Fotó: Polyak Attila - Origo

Hétfőn hajnalban száz-százhúsz taxis vette blokád alá a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződését az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tartott tüntetésen. A tüntetést akkor nem, csak hétfőn este jelentették be. A rendőrség szerda éjfélig engedélyezte a demonstrációt.

Londonban mehet az Uber

London nem gördít akadályokat a fejlődés útjába, nem nehezíti meg az Uber működését, Boris Johnson, London polgármestere elállt a városnak attól a kezdeményezésétől, hogy ötperces késleltetést kényszerítsenek rá a fuvarmegosztó szolgáltatás internetes rendeléseire.

A polgármester szerint a javaslat nem lenne sem praktikus, sem kivitelezhető. Nem lehet megállítani a technológiai fejlődést. Nem lehet visszafordítani az idő kerekét, nem lehet visszacsinálni az internetet, mondta a polgármester.

A londoni taxitársaságok tisztességtelen versenyre hivatkozva jogi és szabályozási akadályok tömkelegét állították volna a becslések szerint Londonban mintegy 20 ezer sofőrrel rendelkező Uber szolgáltatás elé.