DK: A külföldi elég magyar, ha fideszes

földárverés
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor elárulta a saját elveit a Demokratikus Koalíció szerint azzal, hogy külföldiek is földhöz juthattak Magyarországon, ráadásul egyikük a hírek szerint az a holland milliárdos, akinek a cége amúgy Szijjártó Péter külügyminiszter futsalcsapatát szponzorálja. 
Vágólapra másolva!

Külföldi is vehet földet, csak fideszes legyen - állapította meg közleményében Gyurcsány Feremc pártja. A Demokratikus Koalíció (DK) arra reagált így, hogy az Átlátszó megírta, Szijjártó Péter külügyminiszter futsalcsapatának szponzora, egy holland milliárdos több száz hektár állami földhöz jutott a földprivatizáción.

Nem ezt ígérte Orbán Viktor

Pedig - emlékeztetett a DK - Orbán Viktor 2010-ben egy vidéki lakossági fórumon azt mondta, hogy amíg a Fidesz lesz kormányon, addig külföldiek nem juthatnak magyar termőföldhöz: "Amíg a Fidesz kormányon lesz, és abban az én munkám is ott lesz, addig

A DK szerint Orbán Viktor a saját elveit is elárulta, amikor Szijjártó holland szponzorát segítette földhöz. A holland milliárdosról az Átlátszó azt derítette ki, hogy

a 2015-ös Pest megyei földárverések egyik nagy nyertes volt Joseph Janssen.

Az üzletember egyébként 1992 óta foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel és kereskedelemmel Magyarországon.

Bugyi környékén vásároltak

A cikk szerint amikor az új földtörvény hatályba lépett, Janssen a szintén holland feleségével elkezdte felvásárolni a bejelentett lakhelye, Bugyi környékén lévő földeket.

Felvásárolták a Bugyi környéki földterületeket Fotó: Polyák Attila - Origo

Így most feleségével és cégének, a Hunland Trade Kft.-nek az ügyvezetőjével együtt valamivel több, mint négyszáz hektárhoz juthatnak hozzá a földárverések után összesen 813 millió forinért. Az Átlátszó videón is bemutatta az eseményeket:

Janssennek 21 magyar vállalatban és több külföldi cégben van érdekeltsége - írta az Átlátszó. A cégcsoportjának a zászlóshajója a Hunland Trade Kft, mely

2014-ben 83 milliárd forint nettó árbevétel mellett 940 millió forintnyi üzemi eredményt produkált.

A cégcsoport szállítmányozási vállalata, a Hunland Trans pedig a legnagyobb száz magyar logisztikai cég között szerepel.

Szijjártó Péter futsalmeccsen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Míg 2010 előtt Janssen cégein keresztül a lovassportokat támogatta, de 2012-ben a Hunland cégcsoport szponzorként megjelent az NB2-es Dunakeszi Kinizsi Futsal csapat mögött - itt játszik Szíjjártó Péter és több más külügyi vezető. A Hunland pedig a keleti nyitás jegyében Azerbajdzsánba exportál szarvasmarhát - írta az Átlátszó.