50 ezer ember sorsáról dönt február 10-én a kormány

Lázár János
Budapest, 2016. január 21. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. január 21-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az új otthonteremtési csomag végleges verzióját a február 3-án megjelenő két új kormányrendeletben foglalják egységbe - jelentette be a 37. Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy 73 kormányzati háttérintézmény van célkeresztben. Sorsukról majd február elején döntenek. 
Vágólapra másolva!

A kormány azt kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), hogy tegyen javaslatot arra, milyen feltételek mellett lehetne bezárni a budapesti Déli pályaudvart és parkot kialakítani a helyén - közölte Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. Elmondta, ha az állam átveszi a HÉV-et, várható a rendszer felújítása és akár új HÉV-vonalak létesítése.

Műtárgyak

Jelentős számú olyan műtárgy lehet az állam birtokában, amelyről várhatóan nem fogja tudni bizonyítani, hogy minden kétséget kizáróan a tulajdonát képezi - mondta Lázár János. A tárcavezető ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Miniszterelnökség szerdán bejelentette: az állam nem tudja megfelelően igazolni tulajdonosi jogviszonyát, ezért kiadhatja id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét az örökösöknek, amennyiben azok okiratokkal tudják igazolni örökösi minőségüket.

Lázár János hangsúlyozta:

a kép nem hagyhatja el az országot,

mert védett műtárgy. Megjegyezte: az örökösök is jelezték, készek megállapodni az állammal arról, hogy milyen feltételek mellett maradhat a műtárgy a Szépművészeti Múzeumban.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a védett műtárgyak nem hagyhatják el az országot Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Megszüntetés

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta, a következő napokban tárgyalások indulnak a Miniszterelnökség és a tárcák között arról, hogy a háttérintézményeket, költségvetési szerveket hogyan lehet a tárcákba visszavinni,

hogyan lehet a kiszervezéseket megszüntetni,

egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban működtetni a rendszert. Jelezte, 50 ezer ember dolgozik ezekben az intézményekben, szerveknél.

A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak - mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot.

Lázár János az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet. A kormány tájékoztatása szerint február 10-én dönt erről a kérdésről.

A kormány nekimegy a háttérintézményeknek Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Eltörlik az értékhatárt

A kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait - közölte a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János elmondta: az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány eltörli a 30 millió forintos értékhatárt. Emellett több más könnyítést is tartalmaznak majd a rendeletek, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. A kormány a családok otthonteremtési kedvezményén (csok) keresztül arra is kész, hogy támogassa a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint új tanyák építését - mondta.

Tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy

használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot.

Közölte továbbá: az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.

Gondban a tejtermelők

Krízisben vannak a tejtermelők a felvásárlási árak miatt, ezért a kormánynak segíteni kell - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter a tejpiaci helyzetről azt mondta, ha maradnak a jelenlegi felvásárlási árak, sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással. A kormány ezért keresi annak lehetőségét, hogyan tud segíteni a tej felvásárlási árának kiegészítésében.

Folytatódnak a földárverések Forrás: Origo

Földárverés

Lázár János megerősítette múlt heti bejelentését: a földárveréseken változatlan áron, változatlan feltételek mellett

kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet.

Az eladandó állami termőföldek listája jövő hétre készül el - közölte. Lázár János bejelentette, hogy március 1. és 15. között lesznek az újabb földárverések.