Uniós pénzek sikkasztásával vádolják a cég vezetőjét

Kutya divat pet shop kutyadivat
A dog, wearing a mane-like decoration, walks on the rooftop of the Mitsukoshi department store in Tokyo on April 5, 2014. One hundred lion looking dogs gathered to celebrate the 100th anniversary of Mitsukoshi department store's mascot lion. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy az ebek nem kapnak hidroterápiás futópadot. Legalábbis nem attól a cégtől, amelyik erre igényelt uniós támogatást. Az előleget meg is kapták, 45 millió forintot. A cég vezetője ellen csalás miatt emeltek vádat csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az ügy elsőrendű vádlottja, egy 49 éves férfi még 2008 októberében pályázta meg az uniós támogatást,

ami a cégek innovációs fejleszéseit finanszírozta.

Az anyagi forrást kisebb részben a magyar költségvetés állta.

A benyújtott pályázat szerint vádlott cége egy vidéki telephelyen végezte volna kutatásokat, a cél pedig az volt, hogy

kialakítsanak a kutyáknak egy "hidroterápiás futópadot".

A futópad lényege a kutyák rehabilitációján kívül az életminőségük javítása, az egészségmegőrzés és fittségük fenntartása volt.

Nem jött össze a hidroterápiás kutyafutópad-projekt Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Előleg

A vádlott a projekt költségét 250 millió forintban jelölte meg, több mint 110 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt, ebből

előlegként 45 millió forintot meg is kapott.

A fejlesztés nem valósult meg, ráadásul a vidéki telephelyen még víz és áram sem volt. A férfi fiktív számlákat, hamis iratokat használt fel, amelyekben a három további vádlott segíthetett neki.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat, amelyet az elsőrendű vádlott tettesként, három társa pedig bűnsegédként követett el. Az ügy az Európai Csalás Elleni Hivatal feljelentése alapján indult.