Köznevelési kerekasztal alakul

Balog Zoltán; Czunyiné dr. Bertalan Judit
Budapest, 2016. január 23. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalás után az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. január 23-án. Köznevelési kerekasztal alakul - jelentette be a miniszter. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A felsőoktatás mintájára köznevelési kerekasztal létrehozását jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A pedagógusok bérét tovább növelnék, adminisztrációs terheik viszont csökkenni fognak. 
Vágólapra másolva!

Köznevelési kerekasztal alakul a felsőoktatási kerekasztal mintájára, amelyen a köznevelés aktuális kérdéseit tekintik majd át - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Budapesten, miután a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel tárgyalt.

Balog Zoltán és Czunyiné Bertalan a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel egyeztetett Forrás: MTI/Marjai János

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár közölte: az egyeztetésen konszenzus jött létre, így

egyharmadára csökkenhetnek a pedagógusok adminisztrációs terhei.

Ingyenes tankönyvek

Balog Zoltán kiemelte: jobb színvonalú, versenyképes képzettséget nyújtó oktatást szeretnének. A miniszter elismerte, hogy az átalakítás a pedagógusokra nagyobb munkaterhet ró és többletfeladatokat ad, ezért gondolták, hogy ezt jelentős béremeléssel együtt lehet csak megtenni.

A megkezdett béremelést folytatják, utolsó üteme 2017 szeptemberében lesz. Az intézkedés eddig plusz 200 milliárd forintot jelentett, idén is folytatódik, és újabb 34 milliárdot fordítanak erre – mondta. A miniszter hozzátette:

2020-ra az 1-8. évfolyamon senkinek nem kell majd fizetni a könyvekért.

Csökken a bürokrácia

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár kiemelte: a tanfelügyeleti, értékelési és minősítési terheket egyaránt felülvizsgálják. A pedagógus kar szakmai tagozatai, a szakértők és a szakszervezetek javaslatai alapján csökkenthető közel harmadára az adminisztráció.

Abban is konszenzusra jutottak, hogy nem két, hanem

ötévente kell az értékelési folyamatot elvégezni

az intézményeknél, illetve a pedagógusoknál. Akik tavaly vagy idén átesnek minősítési eljáráson, azoknak nem kell tanfelügyeleti látogatásra készülni, ezen látogatások száma is harmadára csökkenhet - mondta.

Csökkenhet az óraszám

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szorgalmazta a tananyagtartalom felülvizsgálatát, többek között annak áttekintését, hogy milyen arányban szerepeljen a tananyagban a kompetenciafejlesztése, illetve hogyan jelenjenek meg a munkaerőpiaci elvárások. Ha ezt elvégzik, akkor van lehetőség akár a diákok óraszámának csökkentésére is - mutatott rá.