Nyolcból csak egy iskolaigazgató mert beszélni

Klik, központosított oktatás, tanárok
Vágólapra másolva!
Nyolcból csak egy iskolaigazgató merte névvel és arccal vállalni az Origónak, miért lett elege a központosított oktatásból, és írta alá a miskolci tanárok tiltakozó petícióját. A megtorlástól való félelem szinte tapintható, a Kliket állítólag nagyon érdekli, kik elégedetlenek a rendszer működésével – annyira, hogy ez már egy ügyészségnek is szemet szúrt.
Vágólapra másolva!

Harminc tanulótól búcsúzik az ajkai Szakképző Iskola, és nem a végzősök után integetnek: jövőre ennyi helyet kell megszüntetni a Bánki Donát intézményegységben, mivel tavaly októbertől a kormány egy huszárvágással maga döntheti el, megyénként hol és mennyivel érdemes támogatni a szakképzéseket.

Pesten jobban tudták

Döntésük szerint logisztikai ügyintézőkre például nincs szükség Ajkán. "A növendékeink tavaly még országos első helyezettek voltak. Szeptembertől már el sem indíthatjuk a csoportjukat. De Pesten találták ki azt is, hogy

– mondta Nagy Zoltán iskolaigazgató.

Nagy Zoltán szerint a kormány nemcsak a helyi és agglomerációban élő fiatalokat korlátozza, de hosszú távon kivérezteti a szakképző iskolát.

Nagy Zoltán szerint indokolatlanul vonják meg a szakképzési forrásokat Fotó: Polyak Attila - Origo

Hiába van ugyanis egyházi fenntartójuk, a hiányzó tanulók után kieső több tízmilliós állami normatívát így sem tudják pótolni, ez pedig idővel tanárok elbocsátásával, az oktatási színvonal esésével járhat. A kormányzat két évvel ezelőtt még a szakképzésben látta a jövőt, mára idáig jutottunk – mondta Nagy Zoltán.

Ebből elég volt

Az igazgató az önkényesnek tartott korlátozásokban az oktatási rendszer válságát látja, ezért is csatlakozott a Miskolci Herman Ottó Gimnázium petíciójához, amit eddig már több mint 22 ezer tanár írt alá.

"Elegünk van abból is, hogy,

tanárok, diákok egyaránt. A tananyag túlzó, ráadásul ad hoc módon változtatják. A diákjainknak jövőre például szakmai érettségit kell tenniük, miközben az egyes szaktárgyak érettségi vizsgakövetelményei sincsenek még kidolgozva" – mondta Nagy Zoltán és kollégája, Vörös Róbert.

Vörös Róbert szerint túlterhelten, motiváció nélkül dolgoznak Fotó: Polyak Attila - Origo

Hozzátették, abszurdnak tartják a pedagógusok számára kidolgozott önértékelési rendszert, amiben

a tanár maga döntheti el, hogy jól dolgozik-e, miközben pontosan tudja azt is, hogy mikor ellenőrzik majd a munkáját.

Szomorúan vagy félve

Vörös és Nagy nyíltságát magyarázza, hogy az egyházi fenntartónak, a Hit Gyülekezetének köszönhetően nem kell moderálniuk magukat és beosztottjaikat, mint a Klik által fenntartott intézmények vezetőinek.

Marósra szükség van, közgazdászt, logisztikust nem vár a kormány Ajkáról Fotó: Polyak Attila - Origo

Az Origo az ajkain kívül hét, állami fenntartású iskolát keresett fel, és

az igazgatók mindegyike rémülten vagy sajnálkozva utasított vissza minket

"Kívánom, hogy találkozzanak olyannal, aki mer beszélni a problémákról" – mondták többen is.

Sajtóhírek szerint pedig a Klik a nyomozástól sem riad vissza, hogy utánanyúljon egy-egy, túlságosan szabad szájú tanárnak: állítólag kutattak, telefonálgattak a petíciót elsőként aláíró makói gyógypedagógus után is. Az Origo megtudta,

az ügyben már a Makói Járási Ügyészség nyomoz,

személyes adattal történő visszaélés gyanújával.

A lényeget látják?

A november 27-én közzétett levél szerzői

  • az egész oktatási rendszert veszélyben látják,
  • követelik a kapkodó oktatási reformok felfüggesztését,
  • nem tudnak további adminisztrációs terheket elviselni,
  • nem fogadják el a kormány szócsövének tartott Nemzeti Pedagóguskar egyeztetéseit,
  • kifogásolják, hogy az igazgatók már minden lényeges jogkört elvesztettek.

A jelek alapján azonban az aláírók névsora jobban érdekli az intézményfenntartót, mint maga a levél tartalma, legalábbis nem reagáltak az üzenetre. "Hivatalos választ nyílt levelünkre sehonnan nem kaptunk. A sajtóból értesülünk mi is a reakciókról" – írta az Origónak Pilz Olivér, a miskolci gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

Balog Zoltán és Czunyiné Bertalan Judit a miskolci tanárok nyílt levelére még nem válaszoltak Forrás: MTI/Marjai János

Mi is kíváncsiak lettünk volna az Emmi hivatalos álláspontjára, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre – az sem derült ki, hogy mit gondolnak a makói pedagógus ügyében indított nyomozás(ok)ról. Ha a minisztérium reagál, frissítjük cikkünket.

A nagy találkozás

A nyílt levélnek annyi hatása mégis volt, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elismerte,

túl magasan központosították az iskolákkal kapcsolatos döntési jogköröket. Szerdán pedig a tárcavezető Miskolcra látogatott, hogy az oktatás helyzetéről egyeztessen Kriza Ákos polgármesterrel és Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagóguskar elnökével – a zárt körű eseményre Pilz Olivért, a hermanosok képviselőjét is meghívták. Úgy tudjuk, a fórumon

Balog Zoltán elismerte, hogy a tanárok és a diákok túlterheltek,

a hazai iskolák kétharmadát kezelő Klik pedig sokszor képtelen reagálni a napi problémákra. Konkrét megoldási javaslatként viszont csak egyet említett, amit már január 23-án is: mérsékelni fogják a pedagógusok adminisztrációs terheit, és csak háromévente kell az önértékeléssel, minősítéssel bajlódniuk.

Balog láthatólag igyekszik visszafogni a túltolt biciklit: látogatása ezzel együtt megkésettnek tűnhet, hiszen a tiltakozások folytatódnak, Miskolcon a jövő héten nagyszabású felvonulást szervez a Pedagógusok Szakszervezete is, kiállva a véleményüket vállaló tanárok mellett.

Regionális fórumokat szerveznek a jövőben

Korrekt, színvonalas és fair volt a szerdai fórum Miskolcon - mondta Balog Zoltán emberierőforrás miniszter a TV2 Mokka című műsorában, csütörtök reggel. Balog Zoltán azt mondta, maga is meglepődött az oktatási rendszer egyes hibáin, a pedagógusok minősítési eljárásáról azt mondta, hiba, hogy "először minősítünk egy tanárt, aztán ráküldünk egy tanfelügyelőt". Maga a minősítési rendszer megmarad, de egyszerűsítenek rajta, ami 9000 tanár munkáját könnyíti meg. Állítása szerint a tanárok is igénylik a minősítési rendszert, mert versenyképessé teszi őket. A jövőben regionális fórumokat szerveznek majd - mondta Balog Zoltán, ezen államtitkárok, helyettes államtitkárok és a Klik munkatársai egyeztetnek a pedagógusokkal, iskolaigazgatókkal.