Ügyészi megrovást kapott az MTVA volt sajtófőnöke

2016.01.27. 12:44

Közérdekű adattal való visszaélés történt akkor, amikor a még Böröcz István vezette állami média a bírósági döntés ellenére is csak jókora késéssel adta ki a Marslakók című produkció költségeit a sajtónak - állapította meg az ügyészség, amely ezért megrovást osztott ki az MTVA egykori kommunikációs igazgatójának. 

Nem kívánta kommentálni az Origó kérdésére Lencsó Rita, az állami média volt kommunikációs igazgatója és sajtófőnöke, hogy közérdekű adattal visszaélés miatt az ügyészség megrovásban részesítette egy évekkel ezelőtti közérdekű adatigényléssel összefüggésben.

Nem veszélyes a társadalomra

Az Átlátszó.hu számolt be arról, hogy az MTVA volt kommunikációs vezetője azért kapott a legenyhébb büntetésnél is enyhébb szankciót, csupán megrovást, mert büntetlen előéletű és a kért adatokat egyébként utóbb kiadta az állami média, így az ügy társadalomra veszélyessége csekély.

Az MTVA Híradója - az állami média korábbi vezetése késve adott ki közérdekű adatokatForrás: Origo

A közérdekű adattal visszaélés miatt azért indult eljárás, mert az Átlátszó.hu 2013 őszén feljelentést tett, miután jogerős, végrehajtható bírósági ítélet ellenére sem adta ki neki az MTVA a Marslakók című napi sorozattal összefüggésben a Marslakók Produkciós Kft.-nek kifizetett összegeket.

Egy hónapos késéssel adták ki

Ugyan mintegy egyhónapos késéssel mégis megkapta az adatokat az Átlátszó.hu a feljelentés nyomán már megindult az eljárás. A megkapott adatokból egyébként kiderült, hogy a Kft. összesen bruttó 1,14 milliárd forintért gyártotta le "a megbukott szappanopera első és egyetlen évadát."

Az Átlátszó szerint az ügyben az is kiderült, hogy az MTVA belső szabályzata szerint az akkori vezérigazgató, Böröcz István kizárólagos joga volt "bármely médium, személy, gazdasági társaság vagy intézmény részére az Alap tevékenységi körében keletkezett információk rendelkezésre bocsátását szabályozni". 

Az MTVA nem kommentál

Ennek ellenére mégis a kommunikációs igazgatót rótta meg az ügyészség, hiszen elfogadták az MTVA akkori állásfoglalását, miszerint az információ kiadása a kommunikációs igazgató felelőssége lett volna. Kerestük ez ügyben Lencsó Ritán kívül az MTVA-t is. Az állami médiától azt a választ kaptuk, hogy a kérdéskör "a korábbi menedzsment döntésének eredménye", így ebben az ügyben a továbbiakat nem kívánják kommentálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK