Handó Tünde is visszaszólt a rezsibiztosnak

Ujkéry Csaba, a Kaposvári Törvényszék elnöke és Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Jogi beszélgetések című eseménysorozat 20., Változások címmel meghirdetett tanácskozásán Kaposváron
Vágólapra másolva!
A politikusok tartsák tiszteletben a bírák függetlenségét - ezt kéri az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A CÖF is beszólt a Fidesz szerint enyhe bírósági ítéletek miatt, igaz nem olyan durván, mint Németh Szilárd rezsibiztos.
Vágólapra másolva!

"Kérem a többi hatalmi ág képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a bírói függetlenséget, és bízzanak a bírói felelősségben!" - ezt mondta sajtótájékoztatóján Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke.

Van, aki szerint túl enyhék az ítéletek

Nem sokkal a főbíró kérése után a kormánypárti tüntetéseket szervező Civil Összefogás Fórum is megszólalt. Nyílt levelükben azt állítják, hogy a közelmúltban szervezetükhöz sok panaszlevél érkezett a bírói ítéletek miatt. A levélírókat a CÖF szerint az utóbbi heteken hozott bírósági ítéletek háborították fel. Konkrétan a vörösiszap-katasztrófa és a Hagyó-per ítéleteit említette a CÖF levele.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos vasárnap pont ugyanezeket az ítéleteket kritizálta. Szerinte

tisztázni kell, hogy mi történik a magyar igazságszolgáltatásban.

"Hogy úszhatja meg a korrupt szocialista politikus, és miért nincs felelőse a 10 halálos áldozattal járó katasztrófának?" - tette fel a kérdést Németh Szilárd sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd kritizált Fotó: Bielik István - Origo

Arról is beszélt, hogy szerinte egyes bírák nem akarják alkalmazni a megszigorított törvényeket a népvándorlásszerű migrációs hullámmal szemben. "Ehelyett külföldre szaladgálnak, és ott kérik ezeknek az egyértelműen sikeres jogszabályoknak a megváltoztatását" - mondta a politikus.

Azt is bejelentette, hogy „az emberek többségét joggal felháborító ítéletek” miatt a Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról.

A fideszes politikus többek között a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentést és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes büntetését tartja

túlságosan enyhének.

Handó Tündétől a sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy szerinte Németh Szilárd fideszes politikus nyomást próbál-e gyakorolni a bíróságokra. Azt válaszolta, hogy "a bíróságokra nem lehet nyomást gyakorolni". Később mégis arról beszélt, hogy Németh Szilárd szavai sokakat elrettenthetnek és megijeszthetnek, "de ő maga az esélyt látja benne". Fontos dolog, hogy a közbeszédnek témája legyen az, mit jelent a bírói függetlenség és a felelősség - fűzte hozzá.

Handó Tünde több tiszteletet kért a bíráknak Forrás: MTI/Varga György

Handó Tünde azt mondta: a megjelent véleményekből csak arra tud következtetni, hogy

nem eléggé érthető az ítélkezés és a bírósági eljárás menete.

Arról is beszélt, hogy a bíróságoknak és vezetőiknek oda kell figyelniük a véleményekre, meg kell próbálniuk a bíróságok működését érthetőbbé tenni - mondta Handó Tünde.

Handó Tünde abban is bízik, hogy a törvényhozás segít majd az ítélkezés és a bírósági működés érthetőbbé, átláthatóbbá tételében.

Mások is visszaszóltak

Hétfőn Darák Péter, a Kúria elnöke és a Magyar Bírói Egyesület is visszautasította a kormánypárti kritikát. A Magyar Bírói Egyesület arra szólította fel a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak a bíróságok és a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas nyilatkozatoktól.