Már a Parlamentben a levetkőztető testszkenner

2016.02.02. 17:50

Pár hétig, tesztjelleggel, de szigorúan csak önkéntes alapon működteti a parlamenti őrség az Országházba belépőknél azt a testszkennert, amelyet korábban a ferihegyi repülőtéren vetettek be.

Kísérleti jelleggel testszkennert tesztelnek keddtől néhány hétig az Országgyűlés XVII. kapujánál, ez a fajta átvizsgálás önkéntes jellegű,  és a berendezés fantomképet készít a belépőről - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája. Előzőleg Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa érdeklődött arról, hogy kiket és miért ellenőriznének így.

A nem fém tárgyakat is mutatja

A sajtóiroda közölte, a berendezés egészségre ártalmatlan, kis intenzitású elektromágneses hullámokat használ, amely semmiféle radioaktív vagy ionizáló sugárzást nem tartalmaz.  Az eszköz minden vonatkozó európai uniós és magyar szabályzásnak megfelel.

A testszkennereket általában a repülőtereken vetik beForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Egor Aleev

A szkenner a fémdetektoros beléptetőkapukkal szemben a nem fémből készült és a testhez tapadó anyagokat is kimutatja.

A parlamenti őrség tesztjelleggel használhatja azokon, akik hozzájárulnakFotó: Origo

Ezt a testszkennert korábban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren alkalmazták, és keddtől néhány hétig segíti az Országgyűlési Őrség munkáját azért, hogy az állomány megismerhesse a legmodernebb technológiát, amelyet a világ számos repülőterén rendeltetésszerűen alkalmaznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK