Jávor Benedek kiütötte Szanyit Brüsszelben

2016.02.03. 15:33

Megelőzte a legaktívabb magyar európai parlamenti képviselők rangsorában az eddig csúcstartó MSZP-s Szanyi Tibort Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa. 

Hárompontos előnyre tett szert, ezzel pedig az első helyre került a PM-es Jávor Benedek a legaktívabb magyar EP-képviselők ranglistáján. Az eddigi csúcstartó a szocialista Szanyi Tibor volt a  MEP Ranking listán, de most 426 pontjával csak második a 429 ponttal rendelkező Jávor mögött. 

A MEP ranking friss sorrendjeForrás: Origo

A hetente frissülő listán a harmadik hely nem módosult, a dobogó alsó fokán továbbra is a fideszes Pelczné Gáll Ildikó áll,  akit sorrendben az MSZP-s Ujhelyi István követ. 

Szanyi Tibor, az eddigi csúcstartó a listán hátrébb sorolódottFotó: Bielik István - Origo

MEP Ranking lista nemcsak országonként lebontva készül, sorba állítja mind a 751 képviselőt. Jávor előnye kihatott a teljes listán elfoglalt pozíciójára is, hiszen az eddigi 55. helyről a 37.-re lépett, Szanyi a 39. helyről a 40.-re csúszott vissza, míg Pelczné a teljes listán most a 93. helyen áll. 

A MEP Ranking lista felszólalások, kérdések és nyilatkozatok mellett egy sor más parlamenti tevékenység összessége alapján rangsorolja a politikusokat, és Brüsszelben fontosnak tartott mutatója egy-egy politikus tevékenységének. Nem az egyedüli fokmérője azonban. 

Deutsch és Ujhelyi is verseng

Mint arról az Origo beszámolt, éppen ezekben a hetekben zajlik egy másik megmérettetés is Brüsszelben: az év parlamenti képviselője címért versengenek a képviselők. Az ajánlások alapján a döntőbe két magyar politikus jutott be: az MSZP-s Ujhelyi István és a fideszes Deutsch Tamás. 

Deutsch Tamás is bejutott a döntőbe egy másik megmérettetésenFotó: Polyák Attila - Origo

A brüsszeli EU-politikai kétheti lap, a Parliament Magazine minden évben kiírja a MEP Awardot, vagyis az európai parlamenti képviselők díját. A beérkezett több ezer jelölésből végül a Parliament Magazine szerkesztősége választ ki minden kategóriában három-három képviselőt. 

Ujhelyi Istvánt a turizmus kategóriában jelölték a MEP AwardraForrás: MTI/Marjai János

Ezután a döntőben a jelöltekre már csak a 751 EP-képviselő szavazhat a díj hivatalos oldalán, mindenki egyszer. 

Bár ez "csak" egy szerkesztőségi díj, fontos a képviselőknek, nagy elismerés, ha valaki megkapja. 

Idén két magyar kapott jelöléseket: Deutsch Tamást a regionális politika területén és Ujhelyi István szocialista politikust az idén új kategóriában, a turizmusban jelölték. Az Origo információi szerint 12 nemzetközi, szakmai szervezettől érkezett jelölés Ujhelyire. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK