Nem engednék tüntetni a miskolci óvónőket

2016.02.03. 12:44

A Pedagógusok Szakszervezete miskolci szervezetének titkára szerint megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek, ha részt vesznek a szerdai demonstráción. A pedagógusok az oktatás szerintük tarthatatlan helyzete miatt készülnek demonstrációra Miskolcon.

A Pedagógusok Szakszervezete miskolci szervezetének titkára szerint megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek, ha részt vesznek a szerdai demonstráción – mondta az ATV-nek Csabalik Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének városi titkára. A pedagógusok az oktatás szerintük tarthatatlan helyzete miatt készülnek demonstrációra Miskolcon.

Állítólag üzentek

Azt mondta: ő konkrétan tudja, hogy az összes miskolci óvodába „leszóltak”. Újságírói kérdésre azt mondta, hogy az önkormányzati fenntartású óvodák pedagógusainak üzenték meg, hogy „nem szeretnék őket ezen a tüntetésen látni”.

Az oktatásügy válságban van a miskolci tiltakozás szervezői szerintForrás: Thinkstock

Arról, hogy pontosan ki fenyegette meg a pedagógusokat, nem beszélt a szakszervezet titkára. Ha viszont érdemben foglalkozik a rendőrség a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István legújabb bejelentésével, akkor akár erre is fény derülhet. Tényi István ugyanis bejelentést tett a Miskolci Rendőrkapitányságon hivatali visszaélés miatt. Szerinte érdemes kivizsgálni, hogy 

az állítólagos fenyegetés nem bűncselekmény-e. 

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanárai január elején tettek közzé egy tiltakozó levelet. Azzal indokolták a nyilvános fellépést, hogy hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. A miskolci pedagógusok a levelükben azt is írták, hogy szerintük az egész oktatási rendszer veszélyben van.

A miskolci pedagógusok tiltakozó akciójához egy online petíción keresztül eddig csaknem 30 ezren csatlakoztak. A honlap szerint eddig 

611 iskolából csatlakoztak tanárok a kezdeményezéshez. 

Budapesten a Teleki Blanka Gimnázium diákjai nemrég az iskola honlapján megjelent petícióban álltak ki tanáraik mellett

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkársága korábban csak egy közleményben reagált a tanárok tiltakozására, azóta viszont felpörgették a „köznevelési konzultációnak” nevezett programsorozatot. Szerdán, az esti miskolci tüntetés napján azt közölte a minisztérium, hogy hétvégéig országszerte mind a 198 tankerületben lezajlik a köznevelési konzultáció.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pedig délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a tárca február 9-ére összehívja a köznevelési kerekasztalt. 

Soros nevét is bedobták

Igyekezniük kell, mert a saját közleményükben is azt írják, hogy eddig csak 30 tankerületi fórumot tartottak. Ezeken a megbeszéléseken csaknem 300 iskola képviselői vettek részt. Egyes helyeken két-három máshol nyolc-tíz pedagógus képviselt egy-egy intézményt – írták.

A konzultáció célja a minisztérium szerint az, hogy „minél pontosabban és szélesebb körben gyűjtse be a tárca az iskolák észrevételeit, javaslatait”. 

A minisztérium hét végéig konzultálna a tanárokkal (képünk illusztráció)Forrás: PhotoAlto/Michele Constantini

Kedden a Pesti Srácok arról írt, hogy „a kormány megbuktatásában érdekelt Soros György-féle civilek lázítják a pedagógusokat”. A Pesti Srácok kiadójának 60 százalékban tulajdonosa az a Gerilla Press Kft., amelyik a parlament honlapjának tanúsága szerint több millió forintot kapott a Fidesz frakciójától háttéranyagok, elemző írások készítésére. 

Szerintük a hétvégén több mint száz ember részvételével megtartott Országos Tantestületi Értekezletet a Humán Platform és a Hívatlanul Hálózat hirdette meg. A Humán Platform legismertebb vezetője, Gulyás Márton a Krétakör színtársulatnak volt tagja. A Krétakör a Pesti Srácok szerint 

2012-ben 35 millió forintot kapott egy Soros György által finanszírozott alapítványtól. 

A Pesti Srácok megkereste az érintetteket; Komjáthy Anna, a PDSZ budapesti választmányának ügyvivője a portálnak úgy nyilatkozott: „Csak mosolygok azon, ha valaki azt mondja, Soros-féle civilek kevernek az oktatásban.” Komjáthy Anna hozzátette: „Akcióink mögött nincs politikai szándék, nem akarunk kormányt buktatni, nem szeretnénk, ha a demonstrációkra rátelepedne a pártpolitika.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK