Van, amiben a Jobbik szigorúbb lenne a szocialistáknál

München, terror
München, 2016. január 1. Gépfegyveres német rendőrök a központi főpályaudvaron Münchenben 2016. január elsején. A rendőrség terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a német városban. A főpályaudvart és a pasingi pályaudvart lezárták.(MTI/EPA/Sven Hoppe)
Vágólapra másolva!
A Jobbik csak három napra adná meg a lehetőséget a kormánynak arra, hogy rendkívüli jogrendet vezessen be terrorveszély esetén, utána azonban ragaszkodik a parlament négyötödös többségű döntéséhez ez ügyben.
Vágólapra másolva!

Jelenlegi formájában esélytelen a Fidesz rendkívüli jogrendről szóló javaslata arra, hogy kétharmados többséget szerezzen az Országgyűlésben - mondta sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője.

A Jobbik csak módosításokkal volna hajlandó megszavazni azt a törvényt, ami lehetőséget adna a kormánynak

különleges intézkedésekre terrorveszély esetén.

A Jobbik szerint terrorveszély esetén sem szabad korlátozni a szerkesztőségeket és az internetet. A párt szerint nincs szükség arra sem, hogy a kormány jegyrendszert vezethessen be, kitelepítést vagy kijárási tilalmat rendelhessen el.

A jobbikos politikus tájékoztatása szerint a rendkívüli jogrend bevezetését három napra parlamenti felhatalmazás nélkül is lehetővé tennék, utána viszont ragaszkodnak a Ház négyötödének jóváhagyásához.

Gépfegyveres német rendőrök a központi főpályaudvaron Münchenben 2016. január elsején. Aznap kiemelt készültségben volt a német rendőrség, terrorveszély miatt Forrás: MTI/EPA-DPA/Sven Hoppe

Korábban a Magyar Szocialista Párt azt javasolta, hogy a korlátozott jogköröket tartalmazó alapveszélyhelyzet

csak nyolc napig állhasson fenn.

Ezután viszont a honvédelmi és rendészeti valamint a nemzetbiztonsági bizottság összevont ülésén kellene a kormány képviselőinek bizonyítaniuk, hogy szükség van a veszélyhelyzet fenntartására vagy az újabb, szigorúbb terrorveszélyhelyzeti fokozat elrendelésére.

Alaphelyzetben ezt tehetné a kormány az MSZP javaslata szerint:

  • a szükséges mértékben korlátozhatja a légi forgalmat,
  • megerősítheti az ország védelmét és a közszolgáltatásokat szolgáló infrastruktúra védelmét,
  • korlátozhatja vagy megtilthatja a közigazgatás, a honvédség, a rendvédelmi és közreműködő szervek létesítményeibe való belépést, illetve az oda vezető közforgalmat, továbbá elrendelheti az erre közlekedők átkutatását, és az őrizetlenül hagyott, ismeretlen eredetű tárgyak megsemmisítését,
  • korlátozhatja, illetve engedélyhez kötheti az ország meghatározott területén való tartózkodást,
  • időben és térben korlátozhatja vagy meg is tilthatja a közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmát
  • korlátozhatja a közterületen tartandó tömegrendezvényeket, nyilvános gyűléseket

Ezen túlmenően az alapcsomag - szemben a Fidesz ötletével - automatikusan nem tenné felhasználhatóvá még ilyenkor a honvédséget a civil lakossággal szembeni rendfenntartó feladatokra.