Napi kvóta szerint engedné be a menekülteket Ausztria

migráns, menekültválság, Nickelsdorf
Nickelsdorf, 2015. szeptember 27. Migránsok a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 27-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Az osztrákok konkrét számot nem mondtak. A belügyminiszter azt mondta, a tartományok befogadóképességétől, a rendőri erők kapacitásától valamint a németországi helyzettől függ majd hány embert tudnak befogadni naponta. Úgy tervezik, az intézkedés két héten belül már érvénybe lép. 
Vágólapra másolva!

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta, ugyan a menekültek feltorlódhatnak a határ szlovéniai oldalán, azonban "éppen az ilyen helyeztek miatt épült a kerítés". A védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil támogatta a belügyminiszter javaslatát.

Ausztria stájerországi szakaszán csütörtökön délelőtt 30, szerdán mintegy 400, kedden pedig 15 menekült érkezett. Ugyan utolsó fázisban van, de jelenleg is tart a spielfeldi határátkelő átalakítása.

Januárban összesen 50 ezren utaztak át az országon és hétezren nyújtottak be menekültkérelmet, ezért továbbra is keresnek szálláshelyeket - közölte az ausztriai menekültügyi biztos, aki a "radikalizálódás táptalajaként" jellemezte a traiskircheni menekülttábort. Christian Konrad tájékoztatása szerint a táborban lévő

1500 menekült közül ezer kísérő nélkül érkező kiskorú, akiknek szabadidejét nem tudják lefoglalni és más tartományok sem veszi át őket.

Az osztrák belügyminisztérium legutóbb ismertetett terve szerint összesen mintegy ötvenezer, vagyis évente 12 500 embert toloncolnak ki Ausztriából 2019-ig. Tavaly mintegy 5100-an utaztak haza önként, 3300 embert pedig kiutasítottak a hatóságok. A korábbi években havonta feleennyi menekült hagyta el az országot.

Külön nehézséget jelent, hogy egyes országokba Ausztria nem tudja visszaküldeni a menekülteket, az államközi szerződés vagy a visszafogadásra való hajlandóság hiányában. Ezért Werner Faymann kancellár azt szorgalmazta, hogy a külügyi tárca kezdje meg a kitoloncoltak visszafogadásáról szóló államközi szerződések újratárgyalását.

Menekültek a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál 2015. szeptember 27-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba