Három szó, ami megváltoztatta Simicska Lajos életét

Simicska - Orbán
Vágólapra másolva!
"Orbán egy geci" – fakadt ki egy éve, 2015. február 6-án Simicska Lajos, lavinaszerű folyamatokat indítva el ezzel a gazdaság, a sajtó és a politika terén. Az ellenzék által oligarchaként támadott, a kormányfő által viszont korábban még nemzeti nagytőkésként megvédett harcostárs nem számíthat Orbán és kormánya legkisebb jóindulatára sem, amióta nyílt háborúba kezdett. 
Vágólapra másolva!

Simicska Lajos volt Orbán Viktor gimnáziumi társa, Bibó-kollégista, Fidesz-pénztáros, APEH-elnök, ma viszont a gazdasági életben egyre inkább visszaszoruló milliárdos cégtulajdonos, aki a kormányfővel háborúzik. Idézze fel az Origóval az Orbán–Simicska-háború egy évét.

A G-Day

"Orbán egy geci" – kezdte egy erős nyilatkozattal február 6-át az addig a nyilvánosságot kerülő, a sajtónak nem nyilatkozó, sőt, nyilvánosan is alig-alig mutatkozó Simicska Lajos. Ezt a napot a normandiai partraszállás, a D-Day mintájára nevezték el Simicska gecizése miatt G-Day-nek.

A G-Day előzménye volt, hogy Orbán és Simicska konfliktusa jóval a 2014-es választások előtt érzékelhető volt, és ezen csak mélyített az ötszázalékos reklámadó kormányzati terve, ami ellen a legnagyobb jobboldali médiatulajdonos, Simicska totális háborút ígért.

Simicska és Orbán – barátokból ellenségekké váltak Forrás: Origo

A látványos "szakítás" után sorra hagyták el Simicskát médiabirodalmának főszerkesztői, és bár ettől nem ijedt meg – "Amíg én vagyok, minden van, folytatom tovább a harcot, és kibaszok mindenkit", mondta –, attól kezdett tartani, hogy merénylet éri: "Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó."

Rossz lapok

A Simicska érdekeltségű Közgép Zrt. már pár nappal a G-Day után elbukott egy 3,3 milliárdos útépítési tendert, és azóta is rossz napokat él meg.

Közgép-tábla az M4-es építésén, rajta egy üzenet a kormányfőnek Fotó: Bielik István - Origo

Míg utolsó "békeévében", 2014-ben a cég 11 milliárdos osztalékot termelt, 2015 júliusában a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta minden közbeszerzésből, ám fél évvel később ezt a bíróság megsemmisítette.

Besúgóvád

Egy hónappal a G-Day után, március elején Simicska új frontot nyitott a háborúban, amikor azt állította, hogy Orbán Viktor a katonaságnál jelentett róla. A vádat a Miniszterelnökség iratokkal igyekezett cáfolni.

Ellentámadás

A Simicska trágár kirohanására februárban még érdemben nem reagáló Orbán azt mondta az ügynökvád után Simicskára, hogy

a sértettség beszél belőle, amikor csinn-bumm cirkusszá silányítja a politikát".

Kövér László házelnök is beszállt a harcba. "Simicska Lajos a mezőgazdasági, útépítő és médiavállalkozásait érő sérelmek miatt döntött a bosszú mellett" – állapította meg. A Fidesz szabadszájú EP-képviselője, Deutsch Tamás pedig simán leterroristázta Simicska Lajost.

Föld, tender

A következő években biztosan nem fog növekedni a Simicska Lajos tulajdonában lévő állami földterület – mondta a földügyi államtitkár egy újabb ütést bevíve a kormányfő ellenfelének.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, aki elvitte a tendert a Közgép elől Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Időközben Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége nyerte a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tendert, vagyis azt a pályázatot, ami miatt a Közgépet három évre minden közbeszerzéstől eltiltották.

Plakátháború

Tavaly ősszel újabb vereséget szenvedett el a háborúban Simicska azzal, hogy a főváros felbontotta a Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi hirdetőoszlopokra vonatkozó, 25 évre szóló szerződést.

Fogták, vitték – plakátháború Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

Azzal pedig, hogy idén januárban a főváros el is kezdte bontani Simicskáék hirdetőoszlopait, megindult a budapesti plakátháború. Ez addig tartott, míg a bontást a bíróság meg nem tiltotta, a per még folyik.

Harc a TV2-ért

Az Orbán–Simicska-háború egyik legizgalmasabb ütközete talán az Andy Vajna kaszinótulajdonos és filmügyi kormánybiztossal a TV2-ért folytatott harc. Alig néhány órával az után, hogy az aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett TV2-nél, Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát.

A TV2 vezérlője: most Andy Vajnánál van az irányítás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Januárban azonban a Cégbíróság döntése Vajnának kedvezett, így meg is indult a vezetők lecserélése.